Privreda

Na hrvatskim aerodromima više od 80 odsto manje putnika nego lani

Na hrvatskim aerodromima više od 80 odsto manje putnika nego lani
Foto: NN Arhiva | Na hrvatskim aerodromima više od 80 odsto manje putnika nego lani
Tanjug

ZAGREB - Na hrvatskim aerodromima je u prva dva mjeseca 2021. godine bilo 82,4 odsto manje putnika nego u isto vrijeme lani, ili ukupno 90 hiljada manje.

Samo u februaru, bilo je 40 hiljada ili 84 odsto manje putnika nego u istom mjesecu 2020, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na tako velik pad broja putnika i avio-letova direktno su uticale okolnosti prouzrokovane pandemijom korona virusa, koja traje od marta prošle godine, prenosi Hina.

Pad broja putnika u januaru i februaru pratio je nešto manji pad operacija aviona, od 54 odsto, sa 4.271 tom operacijom, dok je najmanji minus bio u kargo prometu, 21,5 odsto, sa 1.146 tona prevezenog tereta.

Dubrovački aerodrom zabilježio gotovo 90 odsto manje prometa.

Od osam vazdušnih luka u Hrvatskoj i jednim vazdušnim pristaništem (Mali Lošinj), najviše putnika u februaru je imao aerodrom Zagreb - 31.000, što je pad od 83,2 odsto u odnosu isti lanjski mjesec.

Slijedi aerodrom Split sa šest hiljada putnika ili padom od 77 odsto, a još veći minus od 89,6 odsto, zabilježila je vazdušna luka Dubrovnik sa svega četiri hiljade putnika u navedenom mjesecu.

I ostali aerodromi - Pula, Osijek, Zadar, Rijeka i Brač, kao i pristanište Mali Lošinj - imali su znatno manje putnika nego u februaru 2020, koji je bio i posljednji mjesec bez većih negativnih uticaja pandemije na vazdušni promet i putovanja, navodi se u informaciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije