Privreda

Na kopu Dubrave puštena u rad dva transportera

Na kopu Dubrave puštena u rad dva transportera
Foto: N.N. | Na kopu Dubrave puštena u rad dva transportera

TUZLA- Na Površinskom kopu Dubrave danas su u pogon puštena dva magistralna transportera koja bi treba pospješiti proizvodnju uglja.

Iz Rudnika Kreka su kazali da obnavljanjem opreme cilj je dnevno proizvesti 3.000 tona uglja na Dubravama te ustabiliti proizvodni proces i energetski sektor.

Osim Dubrava, radi se i rekonstrukcija  transportera na površinskom kopu Šikulje i to sve skupa je koštalo više od 13 miliona KM.

Kada su u pitanju Dubrave, dužina jednog transportera je 203 metra, drugog 1293, a kapacitet 7.000 metara kubnih rovnog materijala po satu. Na Dubravama mjesecima nije bilo proizvodnje i sve to je stvaralo gubitke.

„ Rudnici Kreka u protekloj godini imali su gubitak ode 30 miliona, a ove godine do sedmog mjeseca je stvoren gubitak od 17 miliona. Danas imamo priliku puštati nove proizvodne pogone, odnosno, vraćanje sistemu otkrivke i odlaganja“, rekao je Husein Trumić, direktor Rudnika Kreka.

 On je dodao da Kreka ima dobru perspektivu.

 Kako su kazali iz Elektroprivrede BiH ova kompanija je do 1.septembra  kroz program dokapitalizacije, u Kreku investirala 87,6 miliona KM.

„ Poručujemo da nećemo odustati od investiranja. Mi ćemo ispunjavati naše planove i naše obaveze koje smo preuzeli. Do sada je uloženo više od 80 miliona u modernizaciju rudnika, a Elektroprivreda je preko 130 miliona KM uplatila na račun Kreke kao posticaj isplatama plata u rudniku Kreka u zadnjih par godina“, naglasio je Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH.

On je rekao da je ipak razočaran stanju koje je vidio u rudnicima jer stanje u Kreki, kako tvrdi  gore nego što je izgledalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije