Privreda

Na pomolu obustava rada u Rudniku Kreka

Na pomolu obustava rada u Rudniku Kreka
Foto: N.N. | Na pomolu obustava rada u Rudniku Kreka

TUZLA - Sindikat Rudnika Kreka za 26. novembar najavio je generalni štrajk, jer nisu isplaćene plate za oktobar. Sa druge strane, Uprava ovog rudnika tvrdi da će plate do tada biti isplaćene.

U Sindikatu kažu da su uposleni u rudniku, kao i rudari, zadnju platu dobili početkom oktobra. Nije im jasno zašto je to tako, jer je proizvodni plan ispunjen za oktobar, odnosno iskopano je 180.000 tona uglja.

"Izvjestan je štrajk zato što nam se datumi ne poklapaju. Praznik, odnosno neradni dan je 25. novembar, pa ukoliko do petka, 22. novembra, ne dobijemo platu, neminovnost je štrajk 26. novembra, koji će početi u svim rudnicima i pogonima, kao i Direkciji", kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka Tuzla.

Poručuje Upravi da radi svoj posao jer je Sindikat uradio svoj, a rudari nisu krivi za probleme u rudniku, već samo žele svoje zarađene plate.

Sa druge strane, iz Uprave Kreke tvrde da plata nije isplaćena zbog blokade računa zbog duga od osam miliona maraka. Međutim, kažu, razloga za paniku nema - plate će biti isplaćene.

"Evo, konkretno sad moj izvršni direktor i ja idemo u Sarajevo da potpišemo ugovor i parafiramo avans iz kojeg treba da se isplati plata. Očekujem preko 90 posto da će plata biti isplaćena do petka", poručio je Osman Bleković, generalni direktor Rudnika Kreka Tuzla.

Kreka se, inače, godinama nalazi u finansijskim problemima. Dugovi se gomilaju, a niko za to ne snosi odgovornost, smatra Asmir Hasić, ministar industrije, energetike i rudarstva TK.

"Štrajk je logičan, očekivao sam to i prije. Ne možete rudara dovesti da ima manju platu nego čistačica u 'Elektroprivredi'. Sve uprave od poslije rata do danas snose određenu odgovornost. Papiri imaju - ko je koliku dubiozu pravio i ne treba ovdje izmišljati toplu vodu", kazao je Hasić.

Prosječna plata rudara u ovom rudniku je 1.024, a minimalna 535 KM. Rudari su pokrenuli pregovore u vezi s potpisivanjem novog granskog kolektivnog ugovora, kojim bi im se satnica povećala sa 2,5 na 2,7 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije