Privreda

Na proljeće počinje izgradnja autoputa

Na proljeće počinje izgradnja autoputa
Foto: Wikimedia/Commons | Na proljeće počinje izgradnja autoputa

MOSTAR - U sklopu ubrzanog investicionog zamaha na izgradnji dionica autoputa na koridoru Vc ove godine svjedočićemo nizu procesa koji će u fokusu imati dio koridora južno od Mostara, a strateški cilj JP Autocesta Federacije BiH je da se ova dionica završi do kraja 2028.

U ovom trenutku konkurs za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj je pri kraju, a iz ovoga preduzeća izrazili su očekivanja kako bi na proljeće moglo uslijediti potpisivanje ugovora s izvođačem radova.

Time bi u ukupnom mozaiku koridora od Mostara do granice s Hrvatskom bio dodan još jedan važan segment, a kada se tomu doda činjenica da je već prije izgrađena dionica Buna-Počitelj, da se aktivno radi na dovršetku izgradnje i sanacije mosta Počitelj, kao i da se provode aktivnosti za gradnju prve dionice Jadransko-jonskog koridora, dolazi se do zaključka kako će Hercegovina biti pozicionirana u sami vrh kada govorimo o međunarodno značajnim saobraćajnim pravcima.

V. d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić u izjavi za Večernji list potvrdio je kako je konkursna procedura za dionicu Mostar jug – tunel Kvanj u završnoj fazi te kako se već početkom proljeća može očekivati okončanje toga procesa, odnosno izbor izvođača.

Sama dionica imaće izuzetan značaj za područje Mostara, Hercegovine, ali i države u cjelini, a uz ostalo, omogućiće dalje saobraćajno uvezivanje u okruženju, kao i ojačavanje privredne situacije, posebno kada govorimo o poslovnoj zajednici koja na brzu i efikasnu saobraćajnu povezanost gleda kao na ključ razvoja. Sama dionica podržana je i kroz partnerski odnos evropskih institucija, pa je tako Evropska banka za obnovu i razvoj izdvojila 60 mil EUR uz punu podršku brzoj provedbi projekta, a novac, i to u obliku bespovratnih sredstava, osigurala je i Evropska unija (oko 30,3 mil EUR).

Kada je u pitanju preporuka za izradu dodatnih studija koje će pružiti kvalitetnije odgovore na pojedine segmente projekta, kao što su ekološki i društveni uticaji, ona, dodaju iz Autocesta, ne dovodi u pitanje dinamiku projekta. Kada je riječ o samom položaju buduće dionice, objasnili su kako je Vlada FBiH u julu prošle godine još jednom razmatrala pitanje trase na ovom dijelu autoputa na koridoru Vc te ju je potvrdila. Naglasili su kako je trasa u skladu s prostornim planom područja posebnih obilježja od značaja za FBiH na koridoru Vc, koji je usvojen u Parlamentu FBiH i neće biti nikakvih korekcija.

Aktivno je i na ostatku koridoru prema granici s RH. U ovom se trenutku rješavaju određeni nedostaci koji su se pojavili na dijelu mosta Počitelj, najvećeg na koridoru, a uporedno s tim i izvođenje preostalih završnih radova. Prema predviđenoj dinamici, ovi radovi trebali bi biti završeni za svega nekoliko mjeseci, a kompletan most do početka ljetne sezone, čime će BiH dobiti jedan od najimpozantnijih objekata koji svojim tehničkim karakteristikama spadaju u sami vrh cestogradnje na zahtjevnim geografskim područjima. Time će ovaj dio BiH dobiti ključni infrastrukturni objekt koji će biti strateški važan kada govorimo o nastavku saobraćajnog uvezivanja modernim autoputem prema Mostaru, a u tom kontekstu treba podsjetiti kako je most jedan od dvaju LOT-ova, dio većeg projekta koji uključuje dionicu od Počitelja pa do Zvirovića, odnosno do onoga dijela autoputa koji je već prije izgrađen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije