Privreda

Na pumpama u BiH gorivo jeftinije za šest feninga

Na pumpama u BiH gorivo jeftinije za šest feninga
Foto: Ilustracija | Na pumpama u BiH gorivo jeftinije za šest feninga

​BANJALUKA - Na pumpama u BiH posljednjih nekoliko dana došlo je do pojeftinjenja goriva tako da su cijene niže od pet do šest feninga po litru.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci su nam rekli da je cijena dizela i benzina u srijedu iznosila 2,15 KM te da je sada snižena na 2,09 KM po litru.

Do pojeftinjenja je došlo i na drugim pumpama, gdje je dizel ranije bio 2,16 KM, benzin 2,19 KM, a sada je cijena i jednog i drugog goriva 2,11 KM.

Gorivo je najjeftinije u Bijeljina, gdje litar benzin košta 2,02 KM, a dizel 2,05 KM.

"Prije sadašnjeg pada cijena litar dizela koštao je 2,07 KM, dok je benzin bio 2,11", kazali su sa jedne benzinske pumpe u Bijeljini.

I u FBiH ističu da je došlo do pada cijene goriva na pumpama, gdje je dizel, a i benzin koštao 2,16 KM, a sada cijena i jednog i drugog iznosi 2,11 KM.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, potvrdio je za "Nezavisne" da je gorivo već pojeftinilo na nekim benzinskim pumpama u RS.

"U skladu sa parametrima koji određuju krajnju cijenu goriva na benzinskim pumpama, distributeri uvijek reaguju kako bi svojim potrošačima ponudili kvalitetan i cjenovno konkurentan proizvod. Ukoliko se situacija na svjetskom tržištu nastavi u trendu pada cijene sirove nafte, gorivo u Republici Srpskoj će biti još jeftinije", kazao je Berak.

Dodao je da je svjetsko tržite sirove nafte trenutno nestabilno zbog pojave virusa korona i ostalih dešavanja.

"Gorivo u RS i dalje je najjeftinije u regionu", istakao je Berak.

Amir Bečarević, nekadašnji direktor "BH gasa" i stručnjak u ovoj oblasti, kazao je za "Nezavisne" da rafinerije prilično prate pad cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

"Iako su rafinerije te koje prate slijed događaja, distributeri bi trebalo da urade isto, ali u većini slučajeva situacija na pumpama nije onakva kakva je na tržištu", istakao je Bečarević.

Prema njegovim riječima, ima još prostora da se cijene goriva dodatno koriguju.

"Očekujem da cijena goriva treba da pada još i sigurno sve preko dvije KM je previše", istakao je Bečarević.

Gordana Bulić, predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona, ističe da je primjetno u posljednjih nekoliko dana da su cijene goriva u padu.

"Ovaj pad cijena goriva je vjerovatno nekog kratkoročnog karaktera, mada svaki pad cijena dobro dođe potrošačima i bilo bi dobro da vozači napune svoje rezervoare po nižim cijenama", kazala je Bulićeva.

Prema njenim riječima, ovo su stvarne cijene, odnosno takve treba da budu, i dodaje da građani u BiH plaćaju nepravedno visoku cijenu goriva pošto niko ne želi da smanji sebi profit.

"Tu su prije svega distributeri, pumpadžije, a i država koja ubire PDV", pojasnila je Bulićeva.

Inače, zabrane putovanja zbog epidemije virusa korona, otkazivanja raznih dešavanja i drugi problemi utiču na potražnju za naftom širom svijeta, dok veći proizvođači "crnog zlata" namjeravaju dodatno da pojačaju proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije