Privreda

Pratite nas na Google news

Na rudarenje kriptovaluta lani utrošeno 18,8 gigavata energije

Na rudarenje kriptovaluta lani utrošeno 18,8 gigavata energije
Foto: Ilustracija | Na rudarenje kriptovaluta lani utrošeno 18,8 gigavata električne energije
Tanjug

BEOGRAD - Rudarenje kriptovaluta tokom 2018. potrošilo je do 18,8 gigavata električne energije, što je uporedivo s potrošnjom energije cijele Poljske.

Istovremeno je prouzrokovalo godišnju emisiju od približno 800 tona ugljen-dioksida.

To je pokazalo istraživanje kompanije "Kasperski" o ekonomskom i ekološkom uticaju internetskih rudara, aplikacija koje rade u korisničkim pretraživačima i rudare kriptovalute.

Istraživači su zaključili da, iako se individualni gubici mogu smatrati beznačajnim, globalni uticaj internet rudarenja je iznenađujuće strašan.

Prema računicama kompanije "Kasperski", količina energije potrošena putem veb-rudarenja može biti i do 1.670 megavat-časova, osim ukoliko veb-stranica ne blokira kod odgovoran za pokretanje rudarenja.

"Ako to pretvorimo u emisiju ugljen-dioksida po globalnom prosjeku Međunarodne agencije za energetiku (IEA), to je jednako sa oko 800 tona ugljen-dioksida emitovanih u atmosferu u 2018", poručuju iz kompanije "Kasperski".

U toj kompaniji, međutim, primjećuju značajno smanjenje aktivnosti veb-rudarenja u ovoj godini, jer postoji mnogo pravnih i tehničkih inicijativa usmjerenih ka smanjenju uticaja internetskog rudarenja.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije