Privreda

Na sajmu meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda u Šamcu 40 izlagača

Na sajmu meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda u Šamcu 40 izlagača
Foto: Srna | Na sajmu meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda u Šamcu 40 izlagača

ŠAMAC - Opština Šamac danas je na gradskom trgu organizovala 12. Sajam meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda, na kojem se predstavilo više od 40 izlagača iz Republike Srpske, BiH i Srbije.

Proizvođači su se predstavili svojim proizvodima kao što su med, cvijeće, meso i mesne prerađevine, prehrana, voće, narodne rukotvorine, proizvodi od drveta i ostalo.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je na otvaranju da se ove godine sajam organizuje uz podršku EU i projekta "Sjeverna kapija", ističući da je Šamac prepoznat kao mjesto gdje proteklih godina značajno učinjeno na promociji domaće proizvodnje i lokalnih proizvođača, pogotovo iz oblasti poljoprivrede.

On je istakao da je sajam organizovan poslije dvije godine pauze i da ga raduje veliki broj izlagača, kao i gosti iz prijateljske opštine iz Svrljiga iz Srbije.

"Bitno je da je ovo danas mjesto okupljanja svih proizvođača koji mogu da ponude nešto tržištu Republike Srpske", rekao je Milićević.

Govoreći o projektu "Sjeverna kapija", koordinator projekta Velimir Andrić rekao je da se on realizuje u okviru projekta "EU for biznis rikoveri" koji pruža podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom kovida, a zajednički finansiraju EU sa 13 miliona evra i Njemačka sa 700.000 evra, te sprovode GIZ, ILO i UNDP.

"Ukupan iznos projekta koji realizuje opština Šamac je 187.000 evra, od toga 150.000 evra su bespovratna sredstva donatora, dok je ostalo učešće opštine Šamac. Ovo je jedna od prvih manifestacija koja se realizuje u okviru projekta koji će biti podržan od EU", rekao je Andrić.

Direktor Centra za kulturu Šamac Milanka Blagojević rekla je da je sajam prerastao u tradicionalnu manifestaciju i jedan od najvažnijih događaja u Šamcu, te da se sajmom promovišu tradicionalni i domaći proizvodi.

Milanka Batinić, koja predstavlja pčelarski centar "Romanija" sa Sokoca, rekla je novinarima da njen centar radi preparate na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja više od 30 godina, te da im je med glavni proizvod i sve što prave "nema hemije".

"Od 2008. godine smo na sajmu u Šamcu, prezadovoljni smo organizacijom, rado se ovdje vraćamo jer su ljudi divni i znaju šta hoće. Organizacija je na nivou", rekla je Batinićeva.

U kulturno-zabavnom dijelu koreografijama su se predstavili članovi KUD-a "Šamac" iz ove opštine.

Opština Šamac, u partnerstvu sa udruženjem građana Centar za promociju evropskih vrijednosti "Euro plus" Doboj, sprovodi projekat "Sjeverna kapija", koji finansiraju EU i njemačka vlada kroz projekat "EU for biznis".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije