Privreda

Naći sponu između privatnog i javnog sektora

Naći sponu između privatnog i javnog sektora
Foto: N.N. | Naći sponu između privatnog i javnog sektora

BANJALUKA - Privatne kompanije namjeravaju da s Vladom RS rade na osposobljavanju mladih kako bi im pružili mogućnost da ostanu u zemlji i doprinesu razvoju društva.

Rekao je ovo u petak Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije RS, na svečanoj ceremoniji dodjele diploma polaznicima prve softverske akademije "ITivity by Lanaco" u Banjaluci.

Istakao je da je važno što ova inicijativa dolazi iz oblasti IT i što ju je pokrenuila privatna kompanija.

"Moramo što prije oslušnuti potrebe privatnog i javnog sektora i pokušati naći sponu između ta dva sektora u najboljem mogućem dijelu, kako bismo pružili priliku pojedincima i društvu da napreduju", rekao je Šeranić.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da je ovakav kadar neophodan kompaniji "Lanaco" da bi mogla odgovoriti tržištu.

Nebojša Ninić, direktor kompanije "Lanaco", rekao je da su akademiju devet mjeseci pohađala 32 polaznika, od kojih je 16 dobilo ugovor o radu.

Ninić je naglasio da polaznici koji su završili softversku akademiju, čije je sve troškove snosio "Lanaco", mogu odmah produktivno raditi, za razliku od diplomiranih studenata.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da na tržištu nema dovoljno školovanog kadra u IT sektoru.

"Pokušaćemo do kraja godine transformisati Radnički univerzitet u saradnji s privredom, srednjim školama i fakultetima da ponudimo mogućnost dokvalifikacije i prekvalifikacije", rekao je Radojičić.

Pero Ranilović, student Elekrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i polaznik akademije, koji je potpisao ugovor o radu, rekao je da je na ovoj akademiji mnogo naučio kroz praktičan rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije