Privreda

Naftna kompanija nastavila sa radom nakon napada hakera

Naftna kompanija nastavila sa radom nakon napada hakera
Foto: Ilustracija | Naftna kompanija nastavila sa radom nakon napada hakera

"Kolonijal pajplajn", jedna od najmoćnijih američkih kompanija za distribuciju nafte i naftnih derivata danas je nastavila sa radom nakon oporavka od nasumičnog sajber napada koji je u petak prouzrokovao obustavu operacija i izazvao zabrinutost zbog skoka maloprodajnih cijena benzina.

Hakerski napad koji je izvršen u petak, bio je jedan od najtemeljnijih ikad prijavljenih sajber napada i izazvao je brojne apele zakonodavcima da pojačaju mjere zaštite američke energetske infrastrukture od hakerskih napada, prenosi Rojters.

Iz kompanije je saopšteno da se nastavlja sa analizom efekata privremene obustave operacija i da se radi na "obnavljanju usluga", ali nije potvrđeno kada će se rad kompanije vratiti u normalu.

"Kolonijal pajplajn" dnevno distribuira oko 2,5 miliona barela benzina i drugih goriva od svojih rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u istočnim i centralnim dijelovima SAD.

Firma za sajber bezbjednost "Vatreno oko" angažovana je da odgovori na ovaj napad hakera, ali za sada nije komentarisala slučaj kompanije "Kolonijal pajplajn".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije