Privreda

Najgori pad kanadske ekonomije od 2009.

Najgori pad kanadske ekonomije od 2009.
Foto: Ilustracija | Najgori pad kanadske ekonomije od 2009.

OTAVA - Kanadska ekonomija bilježi pad za 8,2 odsto u prvom kvartalu, što je najgori pad od finansijske krize 2009 godine.

Bruto domaći proizvod opao je na godišnjem nivou za 8,2 procenta u prva tri mjeseca godine, objavila je u petak u Otavi Statistička kanadska agencija.

Ekonomisti su očekivali pad od 10 odsto. Agencija je takođe objavila preliminarne procene za april, koje pokazuju pad proizvodnje od 11 procenata, sto je gore u poređenju sa padom od 7,2 procenta u martu, kada su koronavirusne restrikcije prvi put uvedene polovinom meseca.

Koliko god bili loši, podaci su bolji od očekivanih i sugerisu da bi Kanada mogla da izbjegne najteže scenarije zahvaljujući prilivima vladinih transfera u ekonomiju.

Dag Porter, ekonomista banke iz Montreala rekao je da 8,2-postotni tempo smanjenja Kanadu stavlja ravno u sredinu zemalja G7. Kanadska ekonomija je na primjer lošija od japanske, koja se tokom tog perioda smanjivala na 3,4 procenta. Ali Kanada je daleko bolja od Italije i Francuske, gdje se njihova ekonomija smanjila za 17,7 odsto i 21,4 odsto u istom periodu.

"Nova vijest ovdje je da su cifre malo manje grozne nego što se plašimo", rekao je Porter u izvještaju.

Fokus se pomjera na to koliko brzo i u kojoj mjeri će se ekonomija oporaviti. Većina ekonomista očekuje spor oporavak sve dok potrošači oklevaju da nastave sa normalnim aktivnostima, bar dok vakcina ne bude dostupna.

Opreznost potrošača je takođe vidljiva u porastu stope štednje na 6,1 procenata sto je najviše jos od 2001. godine.

Iako su stotine hiljada Kanađana izgubili posao u prvom kvartalu, raspoloživi dohodak domaćinstava je porastao, što je odraz povećanja državnih transfera. Kanađani nisu potrošili drzavnu pomoć, nego su je usmjerili prema štednji.

Zbog zatvaranja škola i skraćenja državne uprave državna potrošnja je bila slabija, što je zabilježilo pad od 3,8 procenta na godišnjem nivou, najviše od 2013.

Izvoz je takođe znatno pogođen u prvom kvartalu beilježeći pad od 11,3 procenata ali je ovaj gubitak u velikoj mjeri ublažen istovremenim padom uvoza od 10,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije