Privreda

Najpovoljniji koeficijenti raspodjele prihoda za RS od osnivanja UIO

Najpovoljniji koeficijenti raspodjele prihoda za RS od osnivanja UIO
Foto: N.N. | Najpovoljniji koeficijenti za Republiku Srpsku od osnivanja UIO

BANJALUKA - Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj telefonskoj sjednici usvojio je Odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za entitete i Brčko Distrikt za period juli - septembar 2021. godine.

Prema ovoj odluci, koja se zasniva na podacima o krajnjoj potrošnji,  Federaciji BiH pripašće 61,85 odsto sredstava, Republici Srpskoj      34,60 odsto, a Brčko distriktu fiksnih 3,55 odsto.

Koeficijenti su prethodnom kvartalu bili su 62,95 odsto za Federaciju BiH, 33,50 odsto za Republiku Srpsku i 3,55 odsto za Brčko distrikt.

Za realizaciju ove odluke zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

"Postignuti dogovor je veoma značajan za Republiku Srpsku zbog najpovoljnijeg procenta koeficijenta raspodjele od osnivanja Uprave za indirektno oporezivanje, čime će republički budžet realizovati više prihoda od indirektnih poreza u odnosu na prethodni kvartal, a značajno je i zbog nastavka kontinuiteta usvajanja odluka u okviru Upravnog odbora Uprave za svaki nadolazeći kvartal", saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

Navode da porast prihoda od indirektnih poreza, koji pokazuju znakove ekonomskog oporavka od posljedica pandemije, te konstruktivni razgovori u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje ohrabruju da će u budućem radu fokus biti na poboljšanju efikasnosti sistema indirektnog oporezivanja, većih prihoda u budžetima i krajnjeg efekta u većem privrednom rastu od kojeg će imati koristi svi građani.      

Sjednicom je predsjedavala ministarka finansija Republike Srpske, Zora Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije