Privreda

Najveća inflacija u Italiji od 1991.

Najveća inflacija u Italiji od 1991.
Foto: Pexels | Najveća inflacija u Italiji od 1991.

Inflacija u Italiji dostigla je sedam odsto, što se nije dogodilo od 1991. godine, objavio je Italijanski institut za statistiku.

Italijanski institut za statistiku objavio je podatke koji pokazuju da su cijene porasle za 1,2 odsto na mjesečnom nivou, a sedam odsto na godišnjem, te je inflacija koja se ne zaustavlja već deveti mjesec u martu dostigla skoro sedam odsto.

Cijena dizela za prevozna sredstva povećana je za 38,3 odsto, benzina za 31 odsto, za grijanje za 37,4 odsto, a ostalih goriva za 45 procenata.

Cijena električne energije porasla je za 65,5 odsto, a cijena prirodnog gasa za 4,6 u odnosu na februar. Cijena benzina ponovo je poraslea i u Milanu se u srijedu bilježila cijena iznad dva evra, kako za benzin tako i za dizel.

Porasla je i cijena prehrambenih proizvoda za 5,8 procenata.

Italijansko udruženje za zaštitu potrošača "Kodakons" smatra da je toliko povećanje cijena prava tragedija i da će to koštati italijanske porodice 2.674 evra više na godišnjem nivou, dok će samo za hranu porodice morati da izdvoje minimalno još 434 evra na godišnjem nivou.

Povećanje cijena gasa i struje doveli su do toga da se italijanske porodice nalaze u teškoći kada je riječ o plaćanju računa.

Skoro jedna od šest osoba nije u stanju da plati račune, tj. 15,44 odsto Italijana nije platilo račune u vrijednosti od 26 miliona evra, prenosi RTS.

"Problem je što ljudi nisu u stanju da odmah vide koliko su se povećale cijene, tako da će novo povećanje iz mjeseca marta biti vidljivo tek za mjesec dva. Naime, računi će biti veći za 10 odsto od onih u decembru i mnogi potrošači nemaju još uvijek percepciju toga, jer to nije momentalno vidljivo kao na primjer na benzinskim pumpama", izjavio je za "Sole 24 ore" Dijego Pelegrino iz Udruženja za zaštitu potrošača.

On kaže da se ne zna kakve će biti posljedice na građane, te da ovakva situacija nije bila ni za vrijeme kovida, da ovako nešto još nisu doživjeli i da će mnogi građani plaćati na rate.

Situacija nije mnogo drugačija u ostalim zemljama Evropske unije. Inflacija u NJemačkoj je 7,3 odsto, u Španiji skoro 10 odsto, a u Francuskoj 5,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije