Privreda

Najveći izazov zelene tranzicije mehanizam za naplatu ugljenika

Najveći izazov zelene tranzicije mehanizam za naplatu ugljenika
Foto: Pixabay | Najveći izazov zelene tranzicije mehanizam za naplatu ugljenika

SARAJEVO - Jedan od najvećih izazova na putu zelene tranzicije biće uvođenje mehanizma oporezivanja emisija ugljen-dioksida (KBAM) u EU, a zemlje Balkana do januara 2030. godine treba da uvedu mehanizme za naplatu ugljenika koji će biti ekvivalentni sistemu trgovanja emisijama (EU ETS) da bi izbjegle plaćanje prekograničnog poreza, izjavio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

"KBAM kao posljedicu može da ima plaćanje većih cijena robe koja se uvozi u EU, čime bi se na kraju umanjila i konkurentnost izvoznika BiH, prije svega na tržištu električne energije, cementa i čelika koji se izvoze iz BiH", istakao je Marinković u Sarajevu, na otvaranju konferencije "Zelena revolucija 2023" (Green Revolution 2023), koja je održana u okviru projekta "100 najvećih u BiH".

Prema njegovim riječima, za ispunjavanje uslova za izuzeće BiH iz mehanizma KBAM potrebno je spajanje tržišta električne energije sa susjednim zemljama i jasna mapa puta za uvođenje EU ETS u BiH.

U obraćanju predstavnicima kompanija i stručnjacima u zelenoj ekonomiji iz BiH, Marinković je rekao da je Komora aktivno uključena u procese tranzicije privrede BiH, prepoznajući potencijal zelenih lanaca vrijednosti u smislu stvaranja novih vrijednosti, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutrašnjih resursa i novih radnih mjesta.

On je istakao da, kako prenosi Fena, je za uspješno poslovno okruženje neophodna saradnja vlasti, donosioca odluka, struke i prepoznavanja onoga što BiH i njenom tržištu treba, a što će biti značajno u budućnosti.

U okviru konferencije održane su tri panel-diskusije, na kojima su učesnici podijelili iskustva i primjere sprovođenja zelenih strategija i transformacija u svojim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije