Privreda

Nakon dvodnevne obustave, TE Gacko nastavlja sa proizvodnjom

Nakon dvodnevne obustave, TE Gacko nastavlja sa proizvodnjom
Foto: RTRS | Nakon dvodnevne obustave, TE Gacko nastavlja sa proizvodnjom

GACKO - Nakon dvodnevnog prekida Termoelektrana "Gacko" noćas oko ponoći trebalo bi da nastavi sa radom ukoliko ne bude nepredviđenih tehničkih ispada, saznajemo u Elektroprivredi Republike Srpske. Nadležno ministarstvo od rukovodstva rudnika i termoelektrane očekuje da riješe postojeće probleme, jer su dvije termeolektrane baza energetskog sistema Srpske.

Јučerašnji prekid u radu Termeolektrane Gacko nastao je zbog lošeg kvaliteta uglja, usljed velikih padavina, a ne zbog njegovog nedostatka, rečeno nam je iz Elektroprivrede. Ministar ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je u Gacku bio prije nekoliko dana, kaže da je tada dobio uvjeravanja da je elektrana stabilna i da ima 60 hiljada tona uglja zalihe.

"Očigledno je da su velike kiše uticale na kvalitet uglja i da je to blokiralo proces. Morao se dodavati mazut da bi se poboljšala kvaliteta uglja", rekao je Đokić.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red i poslanik u Narodnoj skupštini još juče je pred zgradom Elektroprivrede govorio da je Teromelektrana ostala bez uglja, pozivajući rukovodstvo na odgovornost.

"Obrušilo se jalovište koje je zatrpalo rudnik. Elektrana je ostala bez uglja, bacaju se stotine, hiljade tona mazuta zato što ugalj ne valja. Ljeti se kopa ugalj, a ne sad po kiši i snijegu", istakao je Vukanović.

Nije prvi put da zbog lošeg kvaliteta uglja rad Termoleketrane bude doveden u pitanje. Ministar Đokić uzda se u menadžment. "Od menadžmenta očekujem da probleme riješe na odgovoran način, to je njihov zadatak", dodao je Đokić.

RTRS je od direktora Rudnika i Termoelektrane Gacko Miodraga Šešlije očekivao odgovor, ali osim što je indirektno potvrdio da će elektrana noćas ponovo raditi, i ovog puta je odbio dati izjavu.

Termoelektrane Ugljevik i Gacko najveći su proizvođači struje u Srpskoj i stubovi su na kojima počiva energetski sistem, ali riječ je o davno prevaziđenim i dotrajalim pogonima. Zato je angažovan poseban stručni tim čiji je zadatak da uradi analizu i rudarskih i proizvodnih objekata kako bi se mogle raditi pouzdane procjene o njihovom daljem radu, istakao je ministar Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije