Privreda

Pratite nas na Google news

Nakon izlaska iz pritvora Mital i saradnici napustili BiH

Nakon izlaska iz pritvora Mital i saradnici napustili BiH
Foto: Ilustracija | Nakon izlaska iz pritvora Mital i saradnici napustili BiH
N.N.

TUZLA - Članovi uprave "Global Ispat Koksne Industrije" Lukavac (GIKIL) Pramod Mital, Radžib Daš i Parameš Batačari nekoliko sati nakon izlaska iz pritvora u Tuzli sinoć su napustili Bosnu i Hercegovinu.

Kako piše sarajevski portal "Klix.ba", Mital, Daš i Batačari BiH su napustili sinoć, a kako je potvrđeno pomenutom portalu, sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu su se zaputili prema Istanbulu, odakle bi trebalo da krenu za London.

Ovaj trojac nakon pet dana provedenih u pritvoru juče je izašao na slobodu, a tome je prethodila uplata iznosa koji je nešto veći od 24 miliona konvertibilnih maraka.

Kaucija je iznosila skoro tri miliona KM, a imovinsko-pravni zahtjev 11 miliona evra i on se vezuje za oštećenje GIKIL-a.

Puštanje na slobodu nakon uplate svih iznosa, a koje je izvršio otac Pramoda Mitala, Mohan Lal Mital, rješenjem je odobrio Kantonalni sud u Tuzli.

U ovom rješenju mjere zabrane za Mitala, Daša i Batačarija su se odnosile samo na obavljanje poslova u lukavačkoj "Global Ispat Koksnoj Industriji".

Niti jedna mjera koja im nameće zabranu za odlazak iz BiH nije naznačena, međutim jedna stavka ih obavezuje na javljanje sudu ili tužilaštvu.

Postupajući tužilac Ćazim Serhatlić juče je rekao da ukoliko se do okončanja sudskog postupka ne bi odazvali na pozive suda i tužilaštva za Mitalom, Dašom i Batačarijem će biti raspisana potjernica i određen pritvor, a novac od jemstva naznačen u budžet Federacije BiH.

On je rekao da je cilj Tužilaštva TK bio u tome da se pokuša na određeni način zaštititi interes GIKIL-a kroz osiguranje imovinsko-pravnog zahtjeva, odnosno nakandu štete za koju u istrazi tvrde da je ovoj kompaniji nanesena, a to je 11 miliona evra.

Podsjećamo, Mital, Daš i Batačari uhapšeni su 23. jula ove godine pod sumnjom da su počinili krivično djelo organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlaštenja u poslovanju, a naredba o provođenju istrage protiv njih donesena je osam dana ranije.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli navode da postoji osnovana sumnja da je u periodu od 2006. do 2015. putem takozvanih menadžerskih ugovora iz "GIKIL-a" u gotovini izvučen okvirno 21 milion KM, a koji je završio u "GSHL-u", kompaniji koja je u vlasništvu Pramoda Mitala.

Istraga se vodi i protiv bivšeg direktora "GIKIL-a" Debašiša Gangulija za kojim je raspisana potjernica te Vehida Mešića i Faika Buševca koji su bili odgovorne osobe u "KHK Lukavac" prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku "GSHL-a" u "GIKIL".

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije