Privreda

Nakon osam godina zaključen stečaj E-RAOP-a, povjerioci kratki za 13 miliona

Nakon osam godina zaključen stečaj E-RAOP-a, povjerioci kratki za 13 miliona
Foto: Arhiva | Nakon osam godina zaključen stečaj E-RAOP-a, povjerioci kratki za 13 miliona

ISTOČNO SARAJEVO - Zaključen je stečajni postupak nad preduzećem "Energoinvest Rasklopna oprema" a.d. Istočno Sarajevo (E-RAOP).

U rješenju o zaključenju stečaja iz 4. jula ove godine Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu naglasio je da su stečeni zakonski uslovi za zaključenje  ovog  stečajnog  postupka.  

"Daje se ovlaštenje stečajnom upravitelju Vladi Simoviću iz Foče da nakon zaključenja stečajnog postupka u sudskom registru ovog suda registruje stečajnu masu", navodi se između ostalog u rješenju Osnovnog privrednog suda, odakle su naglasili da se neće gasiti žiro račun stečajnog dužnika, te da će stečajni upravnik u ime stečajne mase raspolagati novčanim sredstvima na računu.

Vlade Simović, stečajni upravnik E-RAOP-a, u razgovoru za "Nezavisne novine" podsjetio je da prilikom pokretanja stečaja E-RAOP-a nije zatečena nikakva imovina, jer je ona još ranije prodata, te da su dugovi u tom trenutku, kao i sada, ogromni i da su tokom prethodnih godina uspjeli da naplate određena sredstva po osnovu datih kredita radnicima i određenih potraživanja.

"Oko 13,5 miliona je bio opšti isplatni red, tu se nisu povjerioci mogli namiriti ništa, a viši isplatni red je bio preko 500.000 KM. Tu smo namirili oko 30 odsto namijenjenih sredstava, odnosno oko 110.000 KM, od mogućih 390.000 KM. Na tom višem isplatnom redu je 158 radnika", kaže Simović.

U obrazloženju Okružnog privrednog suda od prije nekoliko dana navodi se da namirenje po glavnoj diobi iznosi 47.400 KM, a ostatak duga  iznosi 363.400 KM.

Simović naglašava da je u ovom trenutku opcija za otplatu dugovanja upravni spor koji "E-RAOP" vodi protiv Vlade RS i Investiciono-razvojne banke (IRB) RS pred Vrhovnim sudom, podsjetivši da je spor pokrenut jer su smatrali da je imovina preduzeća prodata po višestruko nižoj vrijednosti.

"Kakva će biti sudbina do kraja tog spora vidjećemo. Ako bi se mogla neka druga sredstva poslije upravnog spora namiriti, ali to jako malo očekujem, onda bi se moglo nešto djelimično malo namiriti oko opšteg isplatnog reda", naglašava Simović.

Stečaj u E-RAOP-u otvoren je prije osam godina, tačnije 30. maja 2014. godine, i to na zahtjev preduzeća "Vodovod i kanalizacija" iz Istočnog Sarajeva zbog duga od oko 214.000 KM. Već tada ovaj bivši privredni gigant nije imao nikakvu pokretnu niti nepokretnu imovinu, jer je ona u januaru 2013. blokirana od strane Poreske uprave Republike Srpske. Tada je pokretna imovina procijenjena na oko osam miliona KM, nakon čega je ustupljena Vladi RS. Nekretnine E-RAOP-a tada su procijenjene na 23 miliona KM, a prodate su za 7,65 miliona KM.

E-RAOP su kupili ruski investitori putem izvršnog postupka 2013. godine i odmah su za te potrebe osnovali firmu "Elektroinženjering" sa sjedištem u Banjaluci. Firma je povjerena braći Keserović, Milanu i Mariju, koji je bio i zet bivšeg ministra industrije, energetike i rudarstva RS Željka Kovačevića. Ali ni to nije bilo od pomoći ovoj kompaniji, koja je nastavila da gomila dugovanja. Prije nekoliko godina je otkriveno da su sve mašine i prateća oprema otuđeni iz preduzeća, a dok je rukovodstvo "Elektroinženjeringa" odbijalo pokretanje stečaja, Okružni privredni sud u Banjaluci je 2019. godine čak donio i rješenje o određivanju mjere obezbjeđenja, kojom se naređuje opšta zabrana raspolaganja imovinom stečajnom dužniku "Elektroinženjering", a sva ovlaštenja u vezi sa upravljanjem i raspolaganjem imovinom firme prešla su na privremenog stečajnog upravnika. Posljednji udarac E-RAOP doživio je u avgustu 2019. godine, kada je ogroman požar zahvatio radni pogon ovog nekadašnjeg giganta, a prema istrazi MUP-a RS, požar nije bio podmetnut.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije