Privreda

Naplata javnih prihoda u januaru veća za 10 odsto

Naplata javnih prihoda u januaru veća za 10 odsto
Foto: N.N. | Naplata javnih prihoda veća za 10 odsto
B.Đ.

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je u januaru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 192,1 milion KM, što je za 17,2 miliona KM ili 10 odsto više nego u istom mjesecu prethodne godine, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

U saopštenju se navodi da je naplata direktnih poreza iznosila 30,1 milion maraka, što je za 2,8 miliona maraka ili 10 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

"Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 11,8 miliona maraka, što je za 1,6 miliona KM ili 16 odsto više nego u januaru prošle godine. Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 16,2 miliona KM što je za šest odsto više nego u uporednom periodu. Rast naplate zabilježen je i kod poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu nešto većem od milion maraka, što predstavlja rast naplate od 51 procenat.", dodaju iz Poreske uprave.

Kada su u pitanju doprinosi, iz Poreske uprave kažu da je naplata iznosila 131,4 miliona maraka, što je za 9,1 milion KM ili sedam odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

"Za Fond PIO naplaćeno je 74,1 miliona maraka ili sedam odsto više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 48,1 miliona maraka što je za osam odsto više u odnosu na uporedni period. Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i Zavod za zapošljavanje od sedam, odnosno šest odsto", navode iz Poreske uprave i dodaju da je kod ostalih javnih prihoda, u januaru ostvarena naplata od 30,6 miliona KM, što je povećanje naplate za 5,3 miliona maraka ili 21 odsto.

"Takse i naknade su naplaćene u iznosu od 13,9 miliona maraka ili 14 odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 6,1 milion maraka ili 30 procenata više u odnosu na isti mjesec prethodne godine", navodi se u saopštenju.

Takođe, rast naplate zabilježen je i kod kazni i to za 26 odsto, a naplata te vrste javnog prihoda iznosila je 1,7 miliona KM. Naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada u januaru ove godine iznosila je 5,4 miliona KM, što je povećanje za nešto više od dva miliona maraka.

"Izražavamo zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i pozivamo ih da posluju u skladu sa važećim propisima, te da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno i time daju svoj doprinos jačanju Republike Srpske i njene ekonomije", poručuju iz Poreske uprave.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije