Privreda

Naplata javnih prihoda u januaru veća za 10 odsto

Naplata javnih prihoda u januaru veća za 10 odsto
Foto: N.N. | Naplata javnih prihoda veća za 10 odsto
B.Đ.

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je u januaru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 192,1 milion KM, što je za 17,2 miliona KM ili 10 odsto više nego u istom mjesecu prethodne godine, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

U saopštenju se navodi da je naplata direktnih poreza iznosila 30,1 milion maraka, što je za 2,8 miliona maraka ili 10 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

"Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 11,8 miliona maraka, što je za 1,6 miliona KM ili 16 odsto više nego u januaru prošle godine. Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 16,2 miliona KM što je za šest odsto više nego u uporednom periodu. Rast naplate zabilježen je i kod poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu nešto većem od milion maraka, što predstavlja rast naplate od 51 procenat.", dodaju iz Poreske uprave.

Kada su u pitanju doprinosi, iz Poreske uprave kažu da je naplata iznosila 131,4 miliona maraka, što je za 9,1 milion KM ili sedam odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

"Za Fond PIO naplaćeno je 74,1 miliona maraka ili sedam odsto više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 48,1 miliona maraka što je za osam odsto više u odnosu na uporedni period. Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i Zavod za zapošljavanje od sedam, odnosno šest odsto", navode iz Poreske uprave i dodaju da je kod ostalih javnih prihoda, u januaru ostvarena naplata od 30,6 miliona KM, što je povećanje naplate za 5,3 miliona maraka ili 21 odsto.

"Takse i naknade su naplaćene u iznosu od 13,9 miliona maraka ili 14 odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 6,1 milion maraka ili 30 procenata više u odnosu na isti mjesec prethodne godine", navodi se u saopštenju.

Takođe, rast naplate zabilježen je i kod kazni i to za 26 odsto, a naplata te vrste javnog prihoda iznosila je 1,7 miliona KM. Naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada u januaru ove godine iznosila je 5,4 miliona KM, što je povećanje za nešto više od dva miliona maraka.

"Izražavamo zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i pozivamo ih da posluju u skladu sa važećim propisima, te da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno i time daju svoj doprinos jačanju Republike Srpske i njene ekonomije", poručuju iz Poreske uprave.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije