Privreda

Naser Orić 'glavna tema' kod farmera u RS zbog smanjenja izvoza mesa u Tursku

Naser Orić 'glavna tema' kod farmera u RS zbog smanjenja izvoza mesa u Tursku
Foto: Ilustracija | Naser Orić' glavna tema' kod farmera u RS zbog smanjenja izvoza mesa u Tursku
N.N.

BANJALUKA - Izvoz goveđeg mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku smanjen je za više od tri puta. Farmeri tvrde da je za sve to kriva firma “Mujanović” iz Živinica koja drži monopol i, za sada, jedina u Tursku izvozi goveđe meso.

Vlasnik pomenute firme Muris Mujanović tvrdi da on nije kriv jer su ga Turci izabrali na tenderu.

“Procedura dobijanja posla, za vašu informaciju, baš kao što je rekao gospodin Šarović, je striktno vezana za tursku stranu. Ona raspisuje međunarodni tender koji je otvorenog karaktera na koju mogu da se prijave sve druge firme, sve one koje zadovoljavaju uslove koje naručilac posla traži”, rekao je Mujanović, prenosi "Altelnartivna televizija".

Kako banjalučka televizija dalje navodi, postoje spekulacije da je u čitavu priču umiješan i Naser Orić.

Među farmerima u Srpskoj ovih dana je, navodno, Orić glavna tema, naročito kod proizvođača krupne stoke.

Kako tvrde Naser Orić, preko svojih posrednika otkupljuje živu stoku koja kasnije završava u Turskoj po znatno većoj cijeni, ali "ATV" dodaje da farmeri o tome "ne smiju da pričaju jer neće da se zamjere nikom".

Ista televizija je pokušala da stupi u kontakt sa Orićem, ali je njihovom novinaru on odgovorio SMS porukom u kojoj je rekao da se nije mogao javiti "jer je bio na sastanku predsjednikom Rusije".

Navodno, Orićevi ljudi u Srpskoj masovno otkupljuju živu stoku po cijeni od oko četiri marke po kilogramu, zatim prodaju klaonicama u Federaciji za četiri i po, a kasnije isječeno meso otkupljuje  firma "Mujanović" iz Živinica i za 5,9 evra po kilogramu izvozi u Tursku. Oni demantuju priču da poslovno sarađuju sa Naserom Orićem.

"Sa gospodinom Orićem ne sarađujem. Sa Orićem na poslovnom planu do sada nisam imao informacija da se on bavi sličnim poslovima koje radi moja firma”, rekao je Mujanović.

Zbog turskog izbora da firma iz Živinica bude jedini izvoznik navodno je kasnio početak izvoza u ovoj godini, pa otud i takvi statistički podaci. Drastično su drugačiji nego prethodnih godina i sa ovom dinamikom u 2017.  Bosna i Hercegovina će izvesti tek nešto više od 20 miliona. Zbog nelojane konkurencije za izvoz apeluje i Vlada Srpske.

"Još jednom apelujemo na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da se u razgovoru sa kolegama iz Turske pokuša obezbijediti određena kvota za izvoz mesa za Tursku i firmama iz Republike Srpske”, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U ministarstvu Mirka Šarovića kažu da se i oni zalažu za tu varijantu. Republika Srpska ove godine je izvezla samo živu junad – u vrijednosti od tek 321 hiljadu maraka – ali ne u Tursku nego u Liban. 

(ATV)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije