Privreda

Nastavak kampanje "Doživi Srpsku": Vaučeri bi dobro došli i zimi

Nastavak kampanje "Doživi Srpsku": Vaučeri bi dobro došli i zimi
Foto: N.N. | Nastavak kampanje "Doživi Srpsku": Turistički vaučeri dobro bi došli i zimi

BANJALUKA - Privredna komora RS uputila je inicijativu nadležnim institucijama za nastavak projekta "Doživi Srpsku" i nastavak izdavanja turističkih vaučera za zimsku turističku sezonu, uz analizu mogućnosti za nastavak i tokom cijele 2021. godine.

Kako kažu iz Privredne komore RS,  inicijativu su uputili Željki Cvijanović, predsjednici RS, Radovanu Viškoviću, predsjedniku Vlade RS,  i Suzani Gašić, ministarki trgovine i turizma Srpske, te podsjećaju da se turistički vaučeri za subvencionisani odmor na teritoriji RS mogu iskoristiti do 15. novembra.

"Ovim projektom omogućeni su opstanak privrednih društava i očuvanje radnih mjesta u ovim sektorima, a broj od 20.000 dosad izdatih vaučera govori da, i pored neizvjesne epidemiološke situacije, postoji velika zainteresovanost građana RS za odmor u banjskim centrima, destinacijama kao što su Trebinje, Jahorina, Višegrad, nacionalnim parkovima  i drugim centrima u RS",  kažu iz Privredne komore RS.

Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS, kazala je za "Nezavisne" da bi bilo dobro da se nastavi s izdavanjem vaučera.

"Ono što smo mi kao Turistička organizacija RS predložili je da bi bilo dobro da se i u narednim  godina, bez obzira na trenutnu pandemiju izazvanu virusom korona, nastavi s izdavanjem  odgovorajućeg broj vaučera, jer se tako podiže broj domaćih putovanja i promet domaćeg turizma", rekla je Jovanovićeva.

Dodala je da je kampanja "Doživi Srpsku" dala rezultate te da je dosad izadato više od 20.000 vaučera, što je veoma značajna cifra.

"U avgustu ove godine imali smo povećanje broja noćenja domaćih turista za čak 33 odsto u odnosu na godinu dana ranije", ističe Jovanovićeva i dodaje da se na taj način pomaže turističkim radnicima, hotelijerima i čuvaju se radna mjesta.

Iz Olimpijskog centra "Jahorina" kazali su da je u toku  ljetne sezone iskorišteno više od 400 vaučera Vlade RS na Jahorini te smatraju da bi u toku zimske sezone iskorištenost bila još veća.

"Ova pogodnost koju je dala Vlada RS je sigurno i na Jahorinu privukla novu kategoriju gostiju. Smatram da treba zadržati ovu praksu i ubuduće, s tim što smo mi svakako zainteresovani da u okviru vaučera uvrstimo i ponudu koju Olimpijski centar ima - naše zimske sadržaje kako bismo gostima sa smještajem mogli ponuditi i potpun paket usluga. To bi sigurno stimulisalo građane da odmor provedu na Jahorini i da novac troše u našoj zemlji", ističu iz OC "Jahorina".

Dodaju da kampanja "Doživi Srpsku" mnogo doprinosi u smislu promocije i ohrabrenje je za domaći turizam.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS kazali su kratko da će  u narednom periodu  pratiti realizaciju projekta turističkih vaučera.

"Tako ćemo kroz saradnju s privrednim subjektima iz oblasti turizma, a u skladu s epidemiološkom situacijom, razmatrati potencijalne modele kako nastavka projekta turističkih vaučera, tako i drugih projekata koji se tiču smanjenja štetnih uticaja pandemije virusa korona na turizam u Republici Srpskoj", rekli su iz ovog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije