Privreda

Nastavlja se gradnja Koridora 5C kroz RS

Nastavlja se gradnja Koridora 5C kroz RS
Foto: Ilustracija | Nastavlja se gradnja Koridora 5C kroz RS

BANJALUKA - Preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" saopštilo je da nastavlja planiranu izgradnju autoputa na panevropskom Koridoru "5C" kroz Republiku Srpsku, na pravcu od Kostajnice do Putnikovog brda, što ujedno predstavlja i obilaznicu oko Doboja.

Raspisan je međunarodni javni poziv za dostavljanje ponuda za prvu fazu - izradu projekta i izgradnju ove dionice duge 5,6 kilometara. Otvoren je do 4. maja, a pravo učešća imaju svi ponuđači koji ispunjavaju opšte i posebne uslove u pogledu iskustva, osoblja, opreme i finansijske pozicije, navedeno je u saopštenju.

Poziv za dostavljanje ponuda objavljen je na veb stranicama Evropske banke za obnovu i razvoj i preduzeća "Autoputevi", kao i u dnevnom listu "Glas Srpske".

Osim saobraćajnice, na ovoj dionici biće izgrađen dvostruki tunel "Putnikovo brdo jedan" ukupne dužine 1,6 kilometara, te dvostruki tunel "Putnikovo brdo dva" dug 700 metara, od čega je poslednjih 150 metara na teritoriji Federacije BiH.

Na dionici će biti izgrađen vijadukt "Putnikovo brdo" i most "Rudanka" preko rijeke Bosne.

S obzirom na to da će se nabavka djelimično finansirati iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, ona će biti vršena u skladu sa strogim politikama i pravilima o nabavkama Banke, dodaje se u saopštenju.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da je sredinom prošle godine započeta izgradnja prvih kilometara na Koridoru "Pet ce" i na pravcu od Tovire do Kostajnice, uključujući i dvije velike saobraćajne petlje u tim mjestima.

Tokom ove godine trebalo bi da bude poznat i način finansiranja izgradnje preostalih dionica na Koridoru, i to na pravcu od Tovire do Vukosavlja, kako bi se mogla pokrenuti tenderska procedura izbora najpovoljnijeg izvođača radova.

Ukupna dužina Koridora "5C" na teritoriji Republike Srpske je 46,6 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije