Privreda

Nastavlja se štrajk na aerodromu "Šarl de Gol"

Nastavlja se štrajk na aerodromu "Šarl de Gol"
Foto: rauschenberger/Pixabay | Nastavlja se štrajk na aerodromu "Šarl de Gol"
Srna

​PARIZ - Radnici aerodroma stupili su danas u štrajk na glavnom međunarodnom aerodromu u Parizu "Roasi-Šarl de Gol", zbog čega je otkazano oko 10 odsto letova što je izazvalo gužve.

Na desetine zemaljskog osoblja protestovalo je ispred jednog terminala tražeći veliko povećanje plata kako bi ublažili posljedice visoke inflacije, koja je podstaknuta naglom potražnjom za avionskim prevozom i nedostatkom osoblja što je djelomično uzrokovano pandemijom virusa korona.

Operater aerodroma ADP rekao je Rojtersu da očekuje da će danas u toku dana biti otkazano 100 letova - po 50 dolaznih i odlaznih.

Unutar terminala formirali su se redovi dok su neki putnici pokušavali da naprave alternativne aranžmane, a drugi su stigli ranije plašeći se smetnji.

Rastući troškovi života štete domaćinstvima širom Evrope. Inflacija u Britaniji je prošlog mjeseca dostigla 9,1 odsto, što je najveća cifra u posljednje četiri decenije. To je doprinijelo štrajkovima ili prijetnjama industrijskim akcijama radnika u transportnim preduzećima, školama, poštanskim službama i bolnicama.

Hiljade zaposlenih kol centrima i inženjerskog osoblja "Britiš telekoma" glasalo je juče za štrajk zbog zahtjeva za boljom platom u telekom grupaciji, što je najnoviji slučaj u talasu radnih sporova.

Nakon što je kriza izazvana pandemijom virusa korona pogodila turističku industriju, ADP i njeni sindikati su prošle godine potpisali sporazum koji podrazumijeva niže plate. Ali, radnici kažu da se ekonomska slika promijenila.

Sindikati traže neto povećanje plata od 300 evra mjesečno, iznos koji su uključene kompanije odbile.

Vladin portparol Olivija Gregoar rekla je da su "razgovori planirani sledeće sedmice kako bi se pronašlo rješenje za ovu krizu".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije