Privreda

Nataša Kosić novi stečajni upravnik prnjavorskog "Ribnjaka"

Nataša Kosić novi stečajni upravnik prnjavorskog "Ribnjaka"
Foto: N.N. | Nataša Kosić novi stečajni upravnik prnjavorskog "Ribnjaka"

PRNJAVOR, BANJALUKA - Radomir Preradović, prvi stečajni upravnik prnjavorskog "Ribnjaka", za "Nezavisne" je potvrdio da je danas izabran novi stečajni upravnik "Ribnjaka", kao i da se, prema njegovim informacijama, radi o Nataši Kosić iz Bijeljine.

Do sada nismo uspjeli stupiti u kontakt sa Kosićevom.

Zbog pomora pet tona ribe u prnjavorskom "Ribnjaku" sutra će na teren izaći Republička inspekcija, ali kako su danas istakli, nemaju kome izdati nalog o uklanjaju ribe, jer se ne zna ko je nadležan.

Ovo preduzeće je u stečaju, prethodni stečajni upravnici su smijenjeni, a za to vrijeme Prnjavoru i okolnim gradovima prijeti ekološka katastrofa.

Postavlja se pitanje gdje će završiti uginula riba te šta će se desiti ako još koji dan ostane da truli na ovako visokim temperaturama.

Kako su danas istakli iz Inspektorata RS, neophodno je što prije odrediti ko je odgovorno lice, odnosno da se imenuje stečajni upravnik.

Konkretnije rješenje nazire se nakon današnje informacije da je Viši privredni sud u Banjaluci odlučio da se prnjavorski "Ribnjak" vraća u vlasništvo Republike Srpske.

Kako prenosi RTRS, Viši privredni sud usvojio je žalbu Pravobranilaštva Srpske u postupku protiv tuženog preduzeća "Ribnjak" Prnjavor i donio rješenje kojim je zabranio prodaju, zamjenu, poklon, opterećenje i zakup svih nekretnina kojima je upravljao tuženi.

Iz Inspektorata RS danas su kazali da je Opštinska inspekcija već izlazila na lice mjesta.

"S obzirom na to da Republička vodna inspekcija već ima pokrenut upravni postupak prema 'Ribnjaku', danas ćemo ponovo obići ribnjak, kako bismo i službeno konstatovali trenutno stanje i kako bismo o istom informisali resorna ministarstva i druge organe s ciljem razmatranja mogućih rješenja", kazali su iz Inspektorata RS.

Međutim, navode, i Opštinska i Republička inspekcija imaju isti problem, a to je stanje u kojem se nalazi preduzeće "Ribnjak".

"Računi ovog preduzeća blokirani su već duže vrijeme, pokrenut je stečajni postupak, a zbog neriješenog pitanja stečajnog upravnika inspekcijski organi praktično nemaju kome naložiti preduzimanje mjera", rekli su iz Inspektorata RS.

Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, očekuje da Republička inspekcija izađe na teren kako bi mogao dati više informacija kada će početi uklanjanje uginule ribe.

"Trenutno očekujem zapisnike Republičke inspekcije i kada ih dobijemo, a s obzirom na to da sam već zatražio sazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine, moći ćemo iznijeti više informacija na ovu temu", rekao je Tomaš za "Nezavisne".

Kako je rekao, on je 11. marta na sjednici Skupštine opštine obavijestio odbornike da može doći do ovakve situacije.            

"Odgovornost je na stečajnom sudiji i na stečajnim upravnicima koje je on imenovao. Postavlja se pitanje zašto stečajni upravnici podnose ostavke i ko na njih vrši pritisak. Ja mislim da građani Prnjavora to znaju ", kazao je Tomaš.

Kako navode iz Inspektorata RS, još 2019. su utvrdili da objekti, vodozahvati, propusti i ispusti nisu u punoj funkciji, kao i da je jedan broj tovilišta bio bez vode.

"Jedan broj kaseta je bio ispunjen djelimično vodom, ali u tim objektima nije bilo ribe. Rok važenja predočene vodne dozvole bio je 1. april 2021. godine", naveli su iz Inspektorata.

Dodaju da je tada republički vodni inspektor nalagao mjere da se održi vodni objekat ribnjaka, ali da to nije ispoštovano, pa su odgovorni kažnjeni.

"Pravnom i odgovornom licu izrečene su novčane kazne u iznosu od 10.000 KM za pravno lice i 2.000 KM za odgovorno lice, dok je tadašnjem odgovornom licu naknadno izrečena još jedna kazna od 1.000 KM u postupku prinudnog izvršenja", navode iz Inspektorata RS.

S obzirom na to da, kako kažu, izrečene kazne nisu plaćene, Poreskoj upravi Republike Srpske upućeni su zahtjevi za prinudnu naplatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije