Privreda

Nedovoljno alternativa ruskom gasu

Nedovoljno alternativa ruskom gasu
Foto: Arhiva | Nedovoljno alternativa ruskom gasu

VAŠINGTON - Evropske zemlje nemaju dovoljno alternativa za zamjenu prirodnog gasa iz Rusije da bi mogle da izbjegnu ozbiljne ekonomske probleme sljedeće zime, piše "Vašington post".

"Prema skoro svakom scenariju, sljedećih 18 mjeseci biće teško vrijeme za Evropu, dok se svijetom širi uticaj visokih cijena, a vlade pokušavaju da osiguraju snabdijevanje svojih fabrika, zagrijavanje domova i rad elektrana. Nema dovoljno alternativa u skorije vrijeme da bi se izbjegle velike ekonomske teškoće naredne zime ukoliko Rusija prekne isporuke", piše u članku.

Edvard Čou, stručnjak za energetsku bezbjednost u Centru za strateške i međunarodne studije, ocjenjuje da se "igra veoma opasna igra".

"Ne znam kako ovo treba da se završi. Čini se da će biti veoma teško i za Zapadnu Evropu i za Rusiju", rekao je Čou američkom listu, a prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, globalne količine koje se isporučuju vjerovatno se neće drastično mijenjati u skorije vrijeme.

"Niko neće moći da proizvede veću količinu tečnog prirodnog gasa dovoljno brzo bez obzira na fantazije kojima vlade žele da spinuju", dodao je Čou.

U tekstu se posebno ukazuje na nespremnost NJemačke, ekonomskog motora Evrope, koja je prije početka vojne akcije Rusije u Ukrajini primala skoro polovinu svog gasa iz Rusije.

"NJemačka je to smanjila na 35 odsto, ali nije u dobroj poziciji da u skorije vrijeme obori ruski gas na nulu", navode autori članka u "Vašington postu" i napominju da ova zemlja nema infrastrukturu za uvoz tečnog prirodnog gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije