Privreda

Pratite nas na Google news

Nekada gigant Jugoslavije - danas nudi svoje objekte u zakup

Nekada gigant Jugoslavije - danas nudi svoje objekte u zakup
Foto: Flickr / Ilustracija | Nekada gigant Jugoslavije - danas nudi svoje objekte u zakup
Tanjug

Fabrika obuće Boreli u stečaju ponudila je u zakup i poslovno-tehničku saradnju za maloprodajne objekte u 12 mjesta u Srbiji.

To je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Boreli traži ponude za zakup prodavnica u Rekovcu, Soko Banji, Kragujevcu i Titelu, dok su za režim poslovno-tehničke saradnje ponuđeni prostori u Leskovcu, Vladimircima, Inđiji, Valjevu, Novoj Varoši, Zemunu, Paraćinu i Majdanpeku.

Površine ponuđenih poslovnih prostora su od 27 do 166 kvadratnih metara.

Podsjetimo, firma Boreli iz Sombora je nakon raspada Jugoslavije postala nasljednik fabrike Borovo iz Hrvatske.Na ovim prostorima bila je čuvena i po proizvodnji popularnih borosana i startas patika.

Ova firma je otišla u bankrot 2016. godine, a u vlasništvu nekadašnjeg proizvođača obuće ostalo je više od 90 prodavnica širom Srbije.

Fabriku Bata - jugoslovenska tvornica gume i obuće d.d. Borovo osnovao je 1931. češki industrijalac Jan Bata u okolini Vukovara u Hrvatskoj.

Zlatno vrijeme ove fabrike obuće bilo je u Jugoslaviji osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je Borovo zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, 580.000 komada auto-guma i 12.500 tona gumeno-tehničke robe.

Poslije raspada SFRJ Borovo je nastavilo da postoji u Hrvatskoj, a 1997. godine fabrika obuće u Somboru promijenila je ime u Boreli.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije