Privreda

Nektar unikatno pivo, laganog voćnog okusa, bez oscilacija u kvalitetu

Nektar unikatno pivo, laganog voćnog okusa, bez oscilacija u kvalitetu
Foto: N.N. | Nektar unikatno pivo, laganog voćnog okusa, bez oscilacija u kvalitetu

​BANJALUKA - Pivo u procesu proizvodnje prolazi kroz nekoliko faza od početnih sastojaka, vode, ječma i hmelja, do onog svima dobro znanog karakterističnog ukusa, a za jedinstven okus ključne su kvalitetne sirovine, ali i dovoljno uhodan pogon, kao i stručno osoblje, koje svakom pivu daju poseban pečat.

U ovo su se uvjerili svi koji su nedavno posjetili pogon "Banjalučke pivare" i prisustvovali prezentovanju unapređenja procesa proizvodnje koje je ova pivara uvela u protekle dvije i po godine. Za ovo unapređenje u najvećoj mjeri zaslužan je Benoit Descamps, menadžer i inženjer pivarstva svjetskog renomea iz Belgije, uz podršku i saradnju proizvodno-tehničkog tima "Banjalučke pivare", te su se tim povodom obratili i Radovan Rakić, direktor proizvodno-tehničkog sektora, i Aleksandra Krečković, menadžerka kontrole kvaliteta.

Descamps je godinama bio zadužen za kvalitet piva u najvećoj pivarskoj industriji za "AB InBev" (Anheuser-Busch InBev), a danas važi za jednog od najvećih svjetskih eksperata za proizvodnju piva. Kako je sam Descamps rekao, prije dvije godine došao je u Banjaluku, gdje je sa timom "Banjalučke pivare" posvećeno radio na unapređenju kvaliteta Nektar i Banjalučkog piva i podigao ih na najviši svjetski nivo.

Kako je ovaj stručnjak svjetskog glasa naveo, prije nekoliko godina promijenili su recepturu Nektar piva izbacivanjem krupice, te su ostavili pivo stoodstotne čistoće na bazi ječma.

"Uz stručan tim i saradnju kvalitet smo digli na viši nivo. Nektar sada nema oscilaciju u kvaliteti, jer su otklonjeni svi uzročnici tih promjena", ispričao je Descamps, dodajući da se ono što je promijenio od kada radi u ovoj pivari odnosi prije svega na svježinu piva nakon što odleži.

"Kroz razgovor sa timom 'Banjalučke pivare' shvatili smo kad pivo proizvedeno u Banjaluci malo odstoji, kad je, dakle, malo 'starije', mogu se primijetiti, pa recimo, 'izvjesna odstupanja'. Korak po korak, mi smo, svi zajedno kao tim, rješavali taj mali nedostatak, kako bi pivo i nakon nekoliko mjeseci bilo isto kao i u onom trenutku kada je izašlo iz fabrike, te zadržali svježinu piva i produžili njegov životni vijek. Uspjeli smo u namjeri te sad imamo Nektar pivo beskompromisnog kvaliteta", kazao je Descamps ističući da su tada započeli veoma dobru saradnju te da su od samog kuvanja pa do reda punjenja, modifikovali parametre kako bi dobili stabilnije i kvalitetnije pivo.

"Moram priznati da sam bio prijatno iznenađen kvalitetom ljudi i proizvodno-tehničkog tima 'Banjalučke pivare' i da sam kao vođa projekta zadovoljan, jer su prihvatili sve sugestije koje sam im dao, bez obzira na to što je ovo povećalo cijenu proizvodnje. Dobio sam podršku lokalnog menadžmenta da se taj kvalitet digne na viši nivo, što smo i postigli", rekao je Descamps, ističući da su sada uvjereni da imaju dobar recept, dobar proces i da sada pivo može duže da stoji u marketima, a da zadrži isti ukus.

"Sadašnji karakter Nektara dobija specifičan, lagan, voćni okus koji dolazi od kvasca i aromatičnih sorti hmelja koji se koristi u procesu, ovo je suptilno, ali unikatno, po mom mišljenju, a pivo sada nema oscilaciju kvaliteta", izjavio je Descamps, navodeći da je dobro upravljanje kvascem, ali i kvalitet mašinerije ključan u održavanju kvaliteta, te da "Banjalučka pivara" nije propustila transformaciju do moderne pivare.

Dodao je da mu je jako zanimljivo bilo kada je saznao da su ovu pivaru prvobitno izgradili monasi iz reda trapista, jer ga to veže sa rodnom Belgijom, gdje trapisti i danas prave pivo, a smatra se da oni prave neka od najboljih piva na svijetu. Poručio je da mu je drago što je zajedno sa timom iz "Banjalučke pivare" dao svoj pečat ovom brendu.

"Banjalučko pivo je proizvod koji ima odličnu izbalansiranost mirisa i ukusa u skladu sa svjetskim trendovima velikih proizvođača piva. Čini ga drugačijim boja i punoća ukusa, a posebno i gorčina po kojoj je već postao prepoznatljiv", zaključio je Descamps.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije