Privreda

Nema afričke kuge svinja, posljednji slučaj bio 2007. godine

Nema afričke kuge svinja, posljednji slučaj bio 2007. godine
Foto: N.N. | Nema afričke kuge svinja, posljednji slučaj bio 2007. godine

BIJELJINA - Od početka godine izvađeno je 2.000 uzoraka krvi od domaćih svinja i uzeti uzorci od 200 divljih svinja, a rezultati analiza su pokazali da u Republici Srskoj nema prisustva virusa afričke ni klasične kuge svinja, rekao je rukovodilac laboratorije za virusologiju i molekularnu dijagnostiku na Veterinarskom institutu Srpske Dragan Kasigić.

Kasagić je rekao da je čovjek ključni faktor u prenosu afričke ili klasične kuge svinja i da oprez uvijek treba da bude prisutan jer, pored živih životinja, virus može da se prenese i proizvodima od domaćih i divljih svinja.

U Republici Srpskoj farmeri imaju 460.000 domaćih svinja godišnje, kaže on i dodaje da je posljednji slučaj klasične kuge svinja u Srpskoj zabilježen 2007. godine na području između Brčkog i Bijeljine.

Afrička kuga svinja nije opasna za ljude, naveo je Kasagić, ali nanosi veliku ekonomsku štetu.

On je dodao da za svaku odstrijeljenu divlju svinju uzorci treba da se dostave na analizu u Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan".

"Biosigurnosne mjere treba da budu prisutne bez obzira da li postoji sumnja ili opasnost od neke zarazne bolesti i to jeste cilj monitoringa i edukacija, da se podigne svijest farmera o provođenju biosigurnosih mjera kojima se štiti domaći uzgoj", istakao je Kasagić u Bijeljini, gdje je održano predavanje kao dio procesa edukacije farmera, lovaca i veterinara u Srpskoj u okviru programa monitoringa afričke i klasične kuge svinja.

Viši stručni saradnik za veterinarsku epidemiologiju u resoru za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Kristina Šević rekla je novinarima da je cilj predavanja koja se održavaju širom Republike Srpske da se mjere prevencije i zakonska regulativa u ovoj oblasti, koja je usklađena sa direktivama EU, približi stanovništvu.

Prema njenim riječima, Ministarstvo i Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" održaće edukacije o temi afričke kuge svinja u svim krajevima Republike Srpske, iako ovaj virus nije evidentiran na ovom prostoru, ali jeste u zemljama regije.

Predavanje u Bijeljini održano je u zgradi lokalne administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije