Privreda

Nema gasa za Srbiju dok se ne riješi sudski spor u Bugarskoj

Nema gasa za Srbiju dok se ne riješi sudski spor u Bugarskoj
Foto: N.N. | Nema gasa za Srbiju dok se ne riješi sudski spor u Bugarskoj

BEOGRAD - Gradnja gasovoda "Turski tok" preko Bugarske, od čega zavisi snabdijevanje Srbije ruskim gasom, još nije počela, iako je planirano da radovi počnu u julu, jer je cijela stvar zastala na sudu, piše beogradski dnevni list "Politika".

Problem je nastao kada je italijansko-saudijski konzorcijum "Arkada", koji je prvobitno trebalo da se bavi ovim poslom, a koji je suspendovan zato što dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku, podnio je tužbu jer se smatra oštećenim, posebno nakon saznanja da je bugarska strana spremna da novoizabranom konzorcijumu za razvoj gasa "Bugarska" spusti cijenu za 31,5 odsto od prvobitno ponuđene.

Direktor bugarskog operatera gasa Vladimir Malinov je nakon što je objavljeno da je "Arkada" suspendovana, najavio da će se gradnjom gasovoda preko Bugarske baviti novi konzorcijum za razvoj gasa "Bugarska".

List navodi da se prvo ročište očekuje tokom septembra, te da stoga nije realno očekivati da će prve količine gasa sa "Turskim tokom" preko Bugarske i Srbije poteći prije kraja ove godine.

Neimenovani izvor "Politike" naveo je da je najvažnije da Bugarska, za sada, čvrsto stoji iza odluke da ovaj gasovod gradi, ali dodaje da će se Srbija, ako Sofija odustane od projekta, snabdijevati iz najvećeg gasnog skladišta "Baumgarten" u Austriji i preko Mađarske dobijati gas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije