Privreda

Nestašica sjemenskog krompira

Nestašica sjemenskog krompira
Foto: N.N. | Nestašica sjemenskog krompira

BANJALUKA - Zavladala je nestašica sjemenskog krompira u poljoprivrednim apotekama u RS, a u ponekoj i gdje se nađe potrebno je izdvojiti i do 20 KM za vreću od 10 kilograma.

Naime, kako su potvrdili u većini poljoprivrednih apoteka, već danima nemaju ni kilogram sjemenskog krompira, a prije nestašice vreća sjemenskog krompira koštala je 10 KM. Ovo je zabrinulo one koji žele da sade ovo povrće s obzirom na to da je pravo vrijeme za te radove.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da ne čudi da je došlo do nestašice sjemenskog krompira zato što je početkom proljeća velika količina vraćana s granica BiH jer je bila zaražena, tako da je to ostavilo traga na naše tržište.

"Sada i ovo što bi se eventualno pojavilo na tržištu izaziva strah da bi to mogao biti konzumni materijal koji nije predviđen kao sjemenski, ali samo da se popuni tržište", kazao je Marinković.

On dodaje da poljoprivredni proizvođači moraju biti oprezni prilikom kupovine sjemenskog krompira zbog neadekvatnog materijala i eventualno zaraženog krompira.

Dodaje da je usljed nestašice došlo do povećanja cijene po kilogramu.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da već desetak dana poljoprivredne apoteke nemaju ni kilogram sjemenskog krompira.

"Razlog tome je što je prošle godine bila mala potražnja za sjemenskim krompirom i oko 40 odsto manje je zasađeno", ističe Mastalo.

Iz nekoliko poljoprivrednih apoteka u Banjaluci kažu da duže od 10 dana nemaju ni gram sjemenskog krompira, a s njima se slažu i u poljoprivrednim apotekama u Prijedoru, gdje kažu da inače pakovanje od 25 kg košta 45 KM, dok vrećica od 10 kg košta 18 do 20 KM.

"Iako je cijena na početku proljeća bila jedna KM po kilogramu, kao i prošle godine, zbog nestašice prinuđeni smo da podignemo cijene", kažu iz poljoprivrednih apoteka.

U Federaciji BiH je situacija bolja što se tiče sjemenskog krompira.

"Krompira ima dovoljno, još se niko nije žalio", kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

On dodaje da se cijena nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu, tako da 25 kg sjemenskog krompira košta 33,50 KM.

Snežana G. iz Banjaluke kaže da je ostala začuđena kada je na pijaci u Banjaluci čula cijenu sjemenskog krompira.

"Prvo sam obišla sve poljoprivredne apoteke i na kraju sam došla na pijacu kako bih kupila samo dvije vreće krompira za sijanje", rekla je ona.

Cijena rasade

  • Paradajz: 0,35 KM po struku
  • Paprika: 0,35 KM po struku
  • Kupus: 0,20 KM po struku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije