Privreda

Nestle širi poslovanje: Kupuje medicinske proizvode

Nestle širi poslovanje: Kupuje medicinske proizvode
Foto: N.N. | Nestle širi poslovanje: Kupuje medicinske proizvode

Švajcarski div prehrambene industrije Nestle objavio je da je proširio poslovanje s medicinskom prehranom kupovinom Alerganovog Zenpepa.

To je proizvod namijenjen ljudima čiji pankreas ne proizvodi dovoljno enzima za varenje masti, proteina i šećera.

Finansijski detalji akvizcije nisu objavljeni. Zenpep je u 2018. godini ostvario prihode od 237 miliona dolara, prenosi portal Novac. Američki AbVi kupio je irski Alergan za 63 milijarde dolara. Da bi odobrili transakciju, regulatori su od dvije kompanije zatražili prodaju pojedinih dijelova poslovanja.

Tako je Alergan odlučio da proda Zenpep Nestleu, a brazkumab britanskoj farmaceutskoj kompaniji Astrazeneka.

Izvršni direktor kompanije Nestle Mark Šnajder proširuje portfolio medicinskih prehrambenih proizvoda, potencijalno unosnije područje od temeljnog poslovanja s hranom, podsjeća Rojters.

Akvizicijom Zenpepa švajcarska kompanija postaće vlasnik i Alerganovog Viokacea, još jednog preparata za enzime pankreasa.

"Ovo je dobra prilika da naše poslovanje u SAD doda komplementaran proizvod u svoju ponudu prehrambenih proizvoda koji podržavaju unos, varenje i apsorpciju hrane", ističe Šnajder.

"Kupovina Zenpepa je strateška odluka koja će poboljšati naš rastući portoflio medicinske prehrane", rekao je direktor odjeljenja Nestle helt sajens Greg Behar.

Transakcija će biti zaključena kada i spajanje AbVia i Alergana, poručuju iz kompanije Nestle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije