Privreda

"Nezavisne" istražile ko stoji iza firme "Montefly": Uzimali rezervacije za letove, pa ih povukli

"Nezavisne" istražile ko stoji iza firme "Montefly": Uzimali rezervacije za letove, pa ih povukli
Foto: Ilustracija | "Nezavisne" istražile ko stoji iza firme "Montefly" :Uzimali rezervacije za letove, pa ih povukli
Dejan Šajinović

BANJALUKA, GETEBORG - Švedska agencija "Montefly", za koju je na pres-konferenciji u četvrtak najavljeno da će krajem decembra započeti s redovnim avionskim letovima jednom sedmično iz švedskog Geteborga do Banjaluke i Podgorice, kćerka je firma druge kompanije pod nazivom "Group Fun Travel AB", a za koju nismo uspjeli pronaći ni internet stranicu.

Kako su "Nezavisne" uspjele utvrditi nakon kraćeg istraživanja, "Group Fun Travel AB" nalazi se na adresi Vattenverksgaten 13 kraj Geteborga, a na istoj adresi je navedena i lokacija "Monteflya". Kao direktor "Group Fun Travel AB" naveden je Namko Kovačević, a kao njegov zamjenik Toni Ante Bašić.

Na adresi Vattenverksgaten 13 registrovane su još četiri firme. Jedna, pod nazivom "Haga Bleck & Plåtslageri AB" je građevinska firma koja posluje dobro, a kao direktor ove firme naveden je Toni Ante Bašić.

Zatim, na istoj adresi je i "Vigab Industriservice AB", koja se takođe bavi građevinarstvom, a za koju je uz to navedeno da je nekoliko godina uzastopno poslovala s gubitkom. Kao direktor naveden je Toni Ante Bašić, a kao njegov zamjenik Ratko Barać.

Takođe, tu je i "GVI Holding AB", koja se bavi investiranjem, a za koju je navedeno da je čine tri kompanije. Predsjednik Upravnog odbora je Toni Ante Bašić, dok su kao članovi Odbora navedeni Ratko Barać, Kejti Roz i Mari Barać.

Tu je još registrovana i firma "Vigab Verkstadsindustri AB", a kojoj su takođe na čelu Toni Ante Bašić i Ratko Barać.

Po imenima da se naslutili da su vlasnici porijeklom s prostora Balkana.

Za razliku od većine navedenih firmi, "Group Fun Travel AB" u zadnje četiri godine nije zabilježila dobre poslovne rezultate.

Na broj telefona koji je naveden na sajtu "Monteflya" niko se nije javljao, a putem Facebook stranice stupili smo u kontakt s osobom koja nam se nije predstavila, a kojoj smo poslali nekoliko pitanja.

Osoba je na našem jeziku prvo pokušala indirektno demantovati da će oni organizovati letove.

"Koliko sam ja upoznat nije objavljeno da će naša agencija organizirati i vršiti letove iz Geteborga nego da se očekuju novi letovi iz Geteborga s početkom 22. decembra", navedeno je u odgovoru.

Na naše naredno pitanje kako to da se onda na njihovoj stranici već mogu rezervisati karte i da karta u jednom smjeru iz Geteborga do Banjaluke košta oko 100 evra, rečeno nam je da se strpimo do ponedjeljka.

Zanimljivo je da je booking ubrzo nakon naše prepiske skinut s internet stranice, tako da nismo bili u mogućnosti ponovo izvršiti booking za let od Geteborga do Banjaluke, a destinacije za letove su takođe skinute sa sajta.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su nas za dodatne informacije uputili na Miroslava Janjića, direktora "Aerodroma RS", koji u petak nije bio dostupan.

Na internet-stranici "Monteflya" je navedeno da agencija nudi povoljne letove ka manje poznatim dijelovima Balkana, odnosno ka Crnoj Gori i BiH.

"Naš cilj je da ponudimo letove ka Banjaluci i Podgorici iz Geteborga u početku, a da kasnije ponudimo nekoliko destinacija u Evropi", navedeno je na sajtu. Ističu da im je vizija da ponude vazdušni saobraćaj sa čestim polijetanjima i visokim standardom.

Podsjećanja radi, "Nezavisne" su početkom godine napisale serijal priča u kojima smo pokazali da je kompanija "Sea Air", koja je takođe željela uspostaviti letove s banjalučkog aerodroma, tužena za prevaru i neplaćanje unajmljenih aviona, kao i da je otjerana s nekoliko evropskih aerodroma. Dosad su s banjalučkog aerodroma nekoliko puta uspostavljani letovi, ali su sve kompanije bankrotirale, između ostalih i "Sky Srpska", kao i kompanija "Austrojet", koja je letjela do Salcburga.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije