Privreda

'Nezavisni blok' uputio u proceduru prijedlog zakona o akcizama

'Nezavisni blok' uputio u proceduru prijedlog zakona o akcizama
Foto: Ilustracija | 'Nezavisni blok' uputio u proceduru prijedlog zakona o akcizama

Klub poslanika "Nezavisnog bloka" u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u parlamentarnu proceduru uputio je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, prema kojem bi gradnja puteva bila pokrenuta bez povećanja akciza i novih poskupljenja.

Rekao je to predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić na savjetovanju, koje je ova stranka organizovala u Sarajevu s ciljem da s ekonomskim stručnjacima iz BiH razmotri prioritete "nove ekonomske politike".

"Naš prijedlog zakona o akcizama znači prije svega deblokadu finansijskih sredstava koje su nam stavile međunarodne finansijske institucije i omogućava pokretanje cestogradnje u BiH. Istovremeno, ovaj prijedlog ne znači novo poskupljenje goriva i novi namet od 15 feninga, kako je navedeno u dosadašnjem prijedlogu Vijeća ministara BiH, nego da u istim ovim okvirima drugačijim pristupom i preraspodjelom postignemo osiguravanje sredstva koja će značiti garanciju za dobijanje kreditnih sredstava od MMF-a i međunarodnih finansijskih institucija", rekao je Šepić.

Na bazi navedenog pristupa, kako ističe, namjera je da se pokrene investicijski ciklus u BiH i stabiliziraju budžeti.

"Na savjetovanju smo s ljudima iz cijele BiH razgovarali i o njihovim idejama. Želimo da testiramo naš prijedlog, te pozivamo sve druge političke subjekte u BiH da pokušamo zajednički na ovim principima naći rješenje, koje će biti dobro za sve", poručio je Šepić, očekujući da zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je predložio "Nezavisni blok", bude razmatran 25. oktobra na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije