Privreda

Nijemci se nisu pokajali što su ulagali u BiH

Nijemci se nisu pokajali što su ulagali u BiH
Foto: Pixabay | Nijemci se nisu pokajali što su ulagali u BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Broj njemačkih preduzeća koja bi ponovo izabrala BiH kao lokaciju za ulaganje porastao je sa 74 odsto u 2021. na 84 odsto u 2022. godini.

Pokazalo je to privredno istraživanje za 2022. koje je obavilo Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH), a u kojem je učestvovalo ukupno 47 srednjih i malih preduzeća.

Većina učesnika istraživanja je zadovoljna ili prosječno zadovoljna produktivnošću i posvećenošću zaposlenih, kvalitetom i dostupnošću lokalnih dobavljača, kvalifikacijama zaposlenih i akademskom obukom.

Kako se u istraživanju dodaje, ispitana preduzeća su prilično nezadovoljna transparentnošću javnih nabavki, borbom protiv korupcije, kriminalom i političkom i društvenom stabilnošću.

Više od polovine ispitanika, ili preciznije njih 51 odsto, smatra da je trenutna privredna situacija u BiH loša.

"U 2021. tako ih se izjasnilo 68 odsto. U ovom istraživanju, 42 odsto ispitanika navodi da je trenutna privredna situacija u BiH zadovoljavajuća. Polovina učesnika istraživanja ocjenjuje izglede za bosanskohercegovačku privredu u ovoj godini nepromijenjenim u odnosu na prošlu godinu. Polovina učesnika istraživanja očekuje da će se poslovna situacija njihove kompanije poboljšati u 2022. u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u istraživanju.

Kako se dodaje, 23 odsto učesnika istraživanja ocjenjuje izglede za privredu u BiH lošijim ove godine u odnosu na prošlu, a 47 odsto očekuje da će izgledi za 2022. ostati nepromijenjeni u odnosu na 2021.

Pritom, 45 odsto učesnika istraživanja ocjenjuje trenutno stanje u njihovoj industriji kao zadovoljavajuće. Sa druge strane, broj preduzeća koja trenutno stanje u svojoj industriji ocjenjuju lošim pao je sa 27 odsto u 2021. na 17 odsto ove godine. Gotovo 40 odsto preduzeća koja su učestvovala u istraživanju ocijenilo ga je dobrim.

Udio preduzeća koja svoju trenutnu poslovnu situaciju opisuju kao dobru porastao je sa 25 odsto u 2021. na 49 odsto u 2022. godini.

Udio preduzeća koja očekuju poboljšanje svoje poslovne situacije u 2022. godini iznosi 53 odsto.

Kada je u pitanju razvoj prodaje i izvoza, 63 odsto preduzeća očekuje porast u odnosu na prethodnu godinu, a 28 odsto ne očekuje promjenu prodaje.

Više od polovine preduzeća (52 odsto) očekuje povećanje broja zaposlenih u 2022. godini (2021. godine tako ih se izjasnilo 37 odsto).

"Udio preduzeća koja govore o padu broja zaposlenih pao je sa deset odsto u 2021. na dva odsto u 2022. godini", navedeno je u istraživanju.

Komentarišući podatke prema kojim bi većina njemačkih preduzeća koja posluju u BiH ponovo izabrala BiH kao lokaciju za ulaganje, Milica Marković, direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), ističe da nije iznenađena.

"Ti podaci su tačni. Mi imamo kontinuirano upite, što od strane njemačkih kompanija, što od strane AHK-a, koji takođe traži za njemačke firme lokacije, poslovne prostore i slično. Oni, dakle, i dalje imaju namjeru da dolaze i da investiraju, što je veoma dobro", rekla je Markovićeva za "Nezavisne novine".

Markovićeva dodaje da njemačkim investitorima očigledno odgovara ambijent, odnosno uslovi koji im se nude u BiH.

"Znaju da su radnici vrijedni i lojalni svom poslodavcu, mada je poprilično teško sada doći do radne snage, jer se veliki broj ljudi odselio", istakla je Markovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije