Privreda

"Niko ne može izmjeriti štetu pričinjenu kosovskim taksama"

"Niko ne može izmjeriti štetu pričinjenu kosovskim taksama"
Foto: Ilustracija | "Niko ne može izmjeriti štetu pričinjenu kosovskim taksama"

PRIŠTINA - Predsjednik Udruženja privrednika sa sjevera Kosova i Metohije Radoš Petrović rekao je Srni da srpske robe u prodavnicama južno od Ibra nema, dok na sjeveru ima, ali samo privrednici znaju kroz kakvu gogotu prolaze da bi kamion sa srpskom robom ušao na teritoriju Kosmeta.

"Šteta je nemjerljiva, ne samo za privrednike u centralnoj Srbiji i BiH, nego i za naša preduzeća. Svako preračunavanje u evrima je nemoguće jer niko ne može izmjeriti pričinjenu štetu", rekao je Petrović.

Zbog stupanja na snagu anticivilizacijske odluke o taksama na srpsku i robu iz BiH, on je rekao da su prestali mnogi ugovori čija je realizacija trebalo da krene početkom ove godine, desetine hiljada tek sklopljenih i sa realizacijom započetih ugovora su stornirani, mnoga preduzeća su morala da plaćaju penale na već uplaćene avanse, a moraju se uzeti u obzir i indirektni troškovi.

Odluku o uvođenju taksi od sto odsto na robu iz Srbije i BiH vlada Kosova je donijela 21. novembra prošle godine, dan nakon što je odbijen zahtjev Kosova za članstvo u Interpol.

U proteklih 11 mjeseci vrijednost robe uvezene iz centralne Srbije je dostigla iznos od oko 3,7 miliona evra, što je u odnosu na prošlogodišnji uvoz u vrijednosti od 374 miliona evra samo jedan procenat.

Direktor kosovske carinske službe Bahri Beriša rekao da bi se roba uvezena iz centralne Srbije mjerila promilima da nije robe uvezene preko sjevera Kosova.

U taj jedan odsto uvezene robe sa tržišta centralne Srbije, roba iz BiH čini trećinu, navode iz carine.

U tom periodu na Kosovo i Metohiju je iz BiH uvezena roba u vrijednosti 1,9 miliona evra, dok je vrijednost robe uvezene u istom periodu 2018 godine iznosila 57 miliona.

Iz carine navode da je ministarstvo trgovine u privremenoj vladi Kosova u više navrata razmatralno mogućnost da roba iz BiH bude oslobođena carinskih dažbina, ali je odluka odgođena zbog robe koja se proizvodu na teritoriji Republike Srpske.

Prema procjenama Ministarstva trgovine u Vladi Srbije, direktni gubici za proteklih 11 mjeseci premašuju iznos od 400 miliona evra, dok zajedno sa indirektnim prihodima taj iznos dostiže 600 miliona evra.

Robu iz centralne Srbije i BiH kosovski uvoznici su zamijenili robom iz Albanije, Turske, Grčke, Hrvatske i ponajviše iz Slovenije i Italije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije