Privreda

Pratite nas na Google news

Nisan se odvaja od Renoa, Gosn priprema završni udarac?

Nisan se odvaja od Renoa, Gosn priprema završni udarac?
Foto: N.N. | Nisan se odvaja od Renoa, Gosn priprema završni udarac?
N.N.

Bivši šef Nisan-Reno grupe Karols Gosn poslije bijega iz Japana, mogao bi da zada posljednji udarac u već problematično partnerstvo.

Navodno, Nisan radi na razradi plana za povlačenje.

Vrhunski rukovodioci japanskog proizvođača automobila ubrzali su planiranje i rade na tajnom slučaju potencijalnog raspleta, objavio je FT.

Kompanija bi mogla da raskine dugogodišnje partnerstvo u inženjeringu i tehnologiji i razmatra dalje izmjene Nisanove "ploče", navodi se u izvještaju.

Raskid, poslije više od 20 godina saveza, mogao bi biti bolan za Nisan i za Reno usred pada prodaje.

Kako će ove dvije kompanije postati manje, obje će morati da traže nove partnere kako bi se zadržali na visoko konkurentnom tržištu, i dok njihovi rivalski proizvođači automobila formiraju veće saveze, kao što su Folksvagen i Ford, ili Krajsler i francuska PSA grupa.

Međutim, francuski auto-proizvođač očigledno čini napore da spasi partnerstvo.

Očekuje se da će predsedavajući Renoa predstaviti nekoliko kombinovanih projekata koji su koncipirani tako da povećaju vjeru u budućnost saveza.

Gosn je bio zaslužan i zato što je Nisan spasio od propasti kad je kompanija bila na ivici bankrota prije gotovo dvije decenije i stala iza stvaranja saveza Nisan-Reno-Micubiši.

Biznismen je optužen da je sakrio svoje prihode i obogatio se plaćanjem koncesionara u drugim zemljama. Gosn je u više navrata negirao optužbe, nazivajući pritvor "skandaloznim i proizvoljnim". Govoreći pred novinarima, rekao je da su sve optužbe protiv njega "neosnovane" i tvrdio da je pravi razlog njegovog progona bio je njegov pokušaj da produbi savez između Nisana i Renoa.

(Telegraf Biznis)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije