Privreda

Pratite nas na Google news

Nisan se odvaja od Renoa, Gosn priprema završni udarac?

Nisan se odvaja od Renoa, Gosn priprema završni udarac?
Foto: N.N. | Nisan se odvaja od Renoa, Gosn priprema završni udarac?
N.N.

Bivši šef Nisan-Reno grupe Karols Gosn poslije bijega iz Japana, mogao bi da zada posljednji udarac u već problematično partnerstvo.

Navodno, Nisan radi na razradi plana za povlačenje.

Vrhunski rukovodioci japanskog proizvođača automobila ubrzali su planiranje i rade na tajnom slučaju potencijalnog raspleta, objavio je FT.

Kompanija bi mogla da raskine dugogodišnje partnerstvo u inženjeringu i tehnologiji i razmatra dalje izmjene Nisanove "ploče", navodi se u izvještaju.

Raskid, poslije više od 20 godina saveza, mogao bi biti bolan za Nisan i za Reno usred pada prodaje.

Kako će ove dvije kompanije postati manje, obje će morati da traže nove partnere kako bi se zadržali na visoko konkurentnom tržištu, i dok njihovi rivalski proizvođači automobila formiraju veće saveze, kao što su Folksvagen i Ford, ili Krajsler i francuska PSA grupa.

Međutim, francuski auto-proizvođač očigledno čini napore da spasi partnerstvo.

Očekuje se da će predsedavajući Renoa predstaviti nekoliko kombinovanih projekata koji su koncipirani tako da povećaju vjeru u budućnost saveza.

Gosn je bio zaslužan i zato što je Nisan spasio od propasti kad je kompanija bila na ivici bankrota prije gotovo dvije decenije i stala iza stvaranja saveza Nisan-Reno-Micubiši.

Biznismen je optužen da je sakrio svoje prihode i obogatio se plaćanjem koncesionara u drugim zemljama. Gosn je u više navrata negirao optužbe, nazivajući pritvor "skandaloznim i proizvoljnim". Govoreći pred novinarima, rekao je da su sve optužbe protiv njega "neosnovane" i tvrdio da je pravi razlog njegovog progona bio je njegov pokušaj da produbi savez između Nisana i Renoa.

(Telegraf Biznis)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije