Privreda

Njemačka agencija za rad: Lakše zapošljavanje stranaca

Njemačka agencija za rad: Lakše zapošljavanje stranaca
Foto: Pixabay/Ilustracija | Njemačka agencija za rad: Lakše zapošljavanje stranaca

Druga faza primjene Zakona o kvalifikovanoj imigraciji znatno će olakšati zapošljavanje radnika iz zemalja izvan Evropske unije, saopštila je u srijedu njemačka Savezna agencija za rad.

Domaća preduzeća ove godine će na određeno moći da zaposle do 25.000 stranih radnika. To se prije svega odnosi na potrebe sezonskih špiceva. Nova faza implementacije zakona na snagu stupa 1. marta.

Preduslovi su zaposlenje od najmanje 30 sati sedmično, mogućnost regulisanja rada kolektivnim ugovorom i uplata doprinosa za socijalno osiguranje.

Poslodavac ima obavezu da preuzme putne troškove uvozne radne snage.

Stručne kvalifikacije i diplome nijesu uslov, navela je gaencija, ukazujući za primjer na zapošljavanje u ugostiteljstvu ili na aerodromima.

Radni odnos je ograničen na najviše osam mjeseci. Pritom, poljoprivredni radnici poput žeteoca nisu uključeni u kvotu od 25.000.

Međutim, od marta biće lakše zapošljavanje i kvalifikovanih radnika, navela je agencija.

Uslov je visoka stručna sprema ili najmanje dvije godine stručnog usavršavanja u inostranstvu, plus najmanje dvije godine radnog iskustva.

Uredba se tiče neregulisanih profesija, kao i radnika iz regulisanih poslova čije su kvalifikacije još na provjeri u Njemačkoj.

Ta kategorija uključuje medicinskog osoblja, arhitekti, državnih službenika i ljekara. Većina profesija u Njemačkoj nije regulisana, prenosi Investitor.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije