Privreda

Njemačka izdvaja 130 milijardi evra za podšku ekonomiji

Njemačka izdvaja 130 milijardi evra za podšku ekonomiji
Foto: Ilustracija | Njemačka izdvaja 130 milijardi evra za podšku ekonomiji

Njemačka vlada je postigla dogovor o paketu fiskalnih podsticaja vrijednom 130 milijardi evra, kojim se predviđa veliko smanjenje poreza na dodatu vrijednost kako bi se ublažile ekonomske štete od pandemije korona virusa.

Od 1. jula do kraja 2020. godine, standardna stopa PDV-a biće iznosiće 16 procenata umjesto sadašnjih 19 posto, a najniža stopa će biti spuštena sa 7,0 na 5,0 procenata, što je mjera koja će državu koštati 20 milijardi evra, piše Fajnenšel Tajms.

Vlada takođe planira jednokratnu isplatu "dečijeg dodatka" u iznosu od 300 evra za svako dijete u zemlji.

Cilj ovog paketa je podsticanje tračnje potrošača, pošto Njemačka izlazi iz vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije i javni život se postepeno vraća u normalu.

Zbog pandemije Kovid-19 , najveća evropska ekonomija će ući u najgoru recesiju u svojoj posleratnoj istoriji, pri čemu će bruto domaći proizvod ove godine pasti za 6,3 posto, kažu zvaničnici. Ministri smatraju da bi bez hitnih mjera za rasterećenje kompanija i poreskih obveznika ekonomska šteta mogla da bude još veća.

Najavljujući ovaj paket stimulusa, kancelarka Angela Merkel je predočila da je Njemačka tokom pandemije imala 7,0 milion radnika na prinudnom odmoru što "ukazuje na to koliko je situacija krhka i da moramo uspeti da ojačamo ekonomiju i tako zaštitimo radna mesta".

Pored smanjenja PDV-a, mjere uključuju izdašnu finansijsku pomoć najugroženijim opštinama i veće podsticaje za kupovinu električnih automobila.

Mjere su najavljene poslije više od 20 sati pregovora između partnera u vladajućoj "velikoj koaliciji" Merkeline Hrišćansko-demokratske unije, njene sestrinske bavarske stranke CSU i socijaldemokrata lijevog centra.

Paket će koštati 130 milijardi evra u 2020. i 2021. godini, pri čemu će 120 milijardi evra platiti savezna vlada, a ostatak regioni i opštine.

Olaf Šolc, ministar finansija, rekao je da će nove stimulativne mjere iziskivati vanredno povećanje budžeta ove godine, ali da će dodatni iz iznosi koji treba da se prikupe biti "upravljivi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije