Privreda

Njemačka potpuno stala, prve fotografije paralisane zemlje

Njemačka potpuno stala, prve fotografije paralisane zemlje
Foto: Tanjug/AP | Njemačka potpuno stala, prve fotografije paralisane zemlje

Autobuski, željeznički i avio saobraćaj širom Njemačke danas je paralisan, zbog najvećeg štrajka u toj zemlji u prethodnih nekoliko decenija, kojim su pogođeni milioni putnika, javlja Rojters.

Jednodnevni štrajk, koji su organizovao trgovinski sindikat Ver.di, zajedno sa željezničkim i transportnim sindikatom EVG, samo su jedan od štrajkova u nizu prethodnih mjeseci, koji su pogodili najveće evropske ekonomije, u vrijeme kada su cijene hrane i energenata porasle.

Dva najveća njemačka aerodroma, Minhen i Frankfurt, obustavila su sve letove, dok je željeznički operater "Dojče ban" otkazao sve međugradske željezničke usluge.

Sindikat Ver.di predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i javnom transportu i aerodromima, dok EVG predstavlja oko 230.000 ljudi iz "Dojče bana" i autobuskih kompanija.

Lider sindikata Ver.di, Frank Verneke, rekao je da je ovo akcija preživljavanja za milione radnika usled visoke inflacije, prenio je "Bild am Zontag".

Osnovni troškovi u Nemačkoj skočili su više nego što se očekivalo za februar.

U pitanju je porast od 9,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a pritisak na cijene ostao je uprkos pokušaju Evropske centralne banke da zaustavi skok povećanjem kamatnih stopa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije