Privreda

Njemačka povećava plate 5,2 odsto sljedeće godine

Njemačka povećava plate 5,2 odsto sljedeće godine
Foto: Unsplash / Ilustrativna fotografija | Njemačka povećava plate 5,2 odsto sljedeće godine

BERLIN - Najveći njemački sindikat IG Metal postigao je danas dogovor sa poslodavcima prema kojem će plate 3,9 miliona radnika u metalskom i elektroprivrednom sektoru biti povećane za 5,2 odsto sljedeće godine i za 3,3 posto u 2024.

Sporazum, koji uključuje i neoporezivu isplatu pomoći zaposlenima od 3.000 evra (3.100 dolara), dolazi nakon zalaganja sindikata za povećanje plata za 8,0 procenata, izvještava Rojters.

Dogovor je postignut nakon pet rundi pregovora i niza štrajkova upozorenja koje je IG Metal organizovao kako bi izvršio pritisak na poslodavce.

Sindikat je saopštio da će podizanje plata od 5,2 posto biti realizovano u junu 2023, a povećanje od 3,3 odsto u maju 2024.

Isplata pomoći od 3.000 evra biće podijeljena u dvije tranše - prva u martu 2023, a druga godinu dana kasnije.

Roman Cicelsberger, lider sindikata IG Metal u okrugu Baden-Virtemberg, rekao je da je postignuti rezultat "vrlo pristojan".

"Ovo je rezultat koji je ostvaren u teškom vremenu uz mnogo svađa, puno prepirki i žestokih polemika", rekao je on na konferenciji za novinare posle skoro 12 sati pregovora.

Kupovna moć radnika u najvećoj evropskoj ekonomiji je na udaru inflacije koja je u oktobru dostigla 11,6 procenata međugodišnje. Poslodavci, međutim, smatraju da nema mnogo prostora za povećanje plata zbog rastućih cijena materijala i energije.

Sporazumom, koji važi do septembra 2024, prosječno povećanje zarada tokom naredna 24 mjeseca biće oko 8.500 evra, uključujući i neoporezivu isplatu, rekao je Cicelsberger.

Kompanije će imati mogućnost da jednokratnu isplatu pomoći izvrše ranije ili da je odlože kako bi teret troškova prenijele na drugu kalendarsku godinu ako bude potrebno.

Dvije strane u pregovorima su se takođe dogovorile da će reagovati brzo i fleksibilno ako energetska kriza eskalira.

Harald Markuard, pregovarač u ime poslodavaca, rekao je da je kompromis "bolan i jedva podnošljiv za većinu kompanija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije