Privreda

Njemačka sa 2,5 miliona evra podržava mala i srednja preduzeća u BiH

Njemačka sa 2,5 miliona evra podržava mala i srednja preduzeća u BiH
Foto: Image by fancycrave1 from Pixabay | Njemačka sa 2,5 miliona evra podržava mala i srednja preduzeća u BiH

SARAJEVO - Savjet ministara usvojio je prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za potpisivanje sporazuma o provođenju tehničke saradnje BiH i Njemačke "Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH", za čiju je realizaciju Vlada Njemačke izdvojila 2,5 miliona evra granta.

"Cilj projekta, koji uključuje ekspertsku podršku, je poboljšanje uslova za inovacije i povećanje konkurentnosti sektora malih i srednjih preduzeća putem digitalizacije", saopšteno je iz Savjeta ministara.

Za realizaciju ovog projekta nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta institucija BiH, a ni institucije koje će biti korisnice projekta neće imati dodatne finansijske obaveze.

Projekat će biti implementiran putem njemačkog GIZ-a, s kojim će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zaključiti ovaj sporazum.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika BiH je predložen ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Savjet ministara dao je saglasnost Mikrokreditnoj fondaciji "Partner" za podnošenje kreditne aplikacije Razvojnoj banci Savjeta Evrope za djelimično finansiranje projekata u oblasti energetske efikasnosti.

U saopštenju je navedeno da će Razvojna banka Savjeta Evrope dodijeliti kredit Mikrokreditnoj fondaciji "Partner" od četiri miliona evra za djelimično finansiranje prihvatljivih potprojekata širom BiH usmjerenih na ulaganja u energetsku efikasnost.

Mikrokreditna fondacija, kao zajmoprimac, u potpunosti snosi rizike otplate kredita i finansiranja u ciljnom sektoru i osigurava kreditoru sva potrebna pokrića i garancije za odobrenje kredita.

"Predloženim kreditom bi se obezbijedilo plasiranje mikrokredita domaćinstvima i mikropreduzećima za potprojekte energetske efikasnosti kako bi se korisnicima pomoglo da smanje potrošnju energije i emisiju ugljendioksida i doprinijelo uštedi troškova korisnika", ističe se u saopštenju.

Savjet ministara, uz četiri glasa "za" i pet glasova protiv, u drugom krugu glasanja nije usvojio dopunjenu informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o preduzetim mjerama radi aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU.

Uz isti omjer glasova na sjednici nije usvojena ni informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o preduzetim mjerama za poboljšanje uslova spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, o kojoj će se Savjet ministara ponovo izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije