Privreda

Njemačka u riziku od recesije

Njemačka u riziku od recesije
Foto: Pixabay | Njemačka u riziku od recesije

​NJUJORK - Rizik od recesije u Njemačkoj povećao se nakon iznenadne stagnacije proizvodnje u četvrtom tromjesječju, piše Blumberg.

Kako se pojašnjava, pad proizvodnje od 0,2 odsto znači da bi kontrakcija u periodu do marta izazvala recesiju u najvećoj ekonomiji evrozone.

Nekoliko pokazatelja posljednjih nedjelja ukazuje na rastuće povjerenje u Njemačku nakon blage zime i dobro popunjenih skladišta prirodnog gasa, što je sve eliminisalo rizik od nestašica tokom perioda grijanja.

Veleprodajne cijene robe pale su sa rekordno visokih, što je dalo nadu da će inflacija stagnirati ranije nego što se mislilo.

Taj trend bio je vidljiv i u Švedskoj, čija se ekonomija neočekivano smanjila u četvrtom kvartalu, pokazali su odvojeni podaci ranije u ponedjeljak.

Ekonomista Salomon Fidler rekao je da se u Njemačkoj očekuje skroman pad realnog BDP-a koji odražava nižu potrošnju, ali i da vjeruje da će se nakon blage zimske recesije, privreda vjerovatno stabilizovati u proljeće i ponovo početi značajno da raste sredinom 2023.

Za razliku od Njemačke, Belgija je uspjela da ostvari rast od 0,1 odsto, a Letonija je porasla za 0,3 odsto, dok je ekonomsko povjerenje evrozone poraslo treći mjesec u januaru, popevši se na najviši nivo od juna.

Evropska centralna banka je odlučna da se restriktivnom monetarnom politikom bori sa porastom cijena, a planirano je da podigne kamatne stope za još 50 baznih poena ove nedjelje, što je, navodi Blumberg, najagresivnija kampanja pooštravanja mjera u njenoj istoriji.

Dodaje se da pun uticaj tih mjera tek treba da se osjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije