Privreda

Njemačka uvozi strane radnike zbog hroničnog nedostatka na aerodromima

Njemačka uvozi strane radnike zbog hroničnog nedostatka na aerodromima
Foto: Wikimedia/Ilustracija | Njemačka uvozi strane radnike zbog hroničnog nedostatka na aerodromima

BERLIN - Njemačka će dopustiti ulazak stranih radnika zbog manjka radnika na njemačkim aerodromima kao privremenu mjeru, objavio je njemački list Bild am Sonntag u nedjelju, navodeći ministre unutrašnjih poslova, saobraćaja i rada.

Aerodromi širom Evrope, uključujući Njemačku, suočavaju se s nedostatkom osoblja usred povećanog kretanja putnika zbog ukidanja većine epidemioloških mjera uvedenih zbog kovida-19.

Fotografije putnika koji u dugim redovima čekaju na bezbjednosnu provjeru na aerodromu u Dizeldorfu ranije ove sedmice pokazale su razmjer deficita radne snage, koji je izazvao haos tokom turističke sezone.

Ministarstva untrašnjih poslova, saobraćaja i rada započeće zajedničku kampanju dovođenja privremenih stranih radnika kako bi radili na njemačkim aerodromima, napisao je Bild, dodavši da u aerodromima postoji manjak od 2.000 do 3.000 radnika.

Cilj kampanje je iz Turske u Njemačku dovesti četveroznamenkasti broj kvalifikovanih radnika koji će biti zaposleni na nekoliko mjeseci od jula.

Ministar rada Hubertus Hajl je rekao da poslodavci moraju isplaćivati plaze skladno kolektivnim ugovorima i pružiti pristojan smještaj za ograničeno vrijeme.

"Želimo ukloniti bilo koji oblik socijalnog dampinga i iskorištavanja", rekao je Hajl, prema Bildu.

Socijalni damping je praksa isplaćivanja nižih plata od uobičajenih na nekom tržištu rada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije