Privreda

Njemački list: Silicijumska Srbija

Njemački list: Silicijumska Srbija
Foto: Ilustracija | Njemački list: Silicijumska Srbija

BERLIN - Njemački dnevnik "Zidojče cajtung" u članku pod naslovom "Silicijumska Srbija" piše o srpskim startap-firmama i nastojanjima Beograda da pokaže snagu kao "IT-centar Balkana".

Kako se navodi, prvi znaci se već vide na industrijskom području južno od Dunava, a imena kao što su Majkrosoft, LG i Orakl svijetle sa oblakodera. 

"U Srbiji se ne naseljavaju samo međunarodni koncerni. I domaći poslovni ljudi su sve više u IT-oblasti, koju mnogi Srbi, i ne samo oni, vide kao privrednu granu budućnosti. Jedna od najuspješnijih firmi, Nordeus, ima sjedište u jednoj bankarskoj zgradi sa neprozirnim staklima. Iako skoro i nema vlasnika računara koji je čuo za to ime, ta firma je napravila jednu od najuspješnijih onlajn-igara novijeg vremena", navodi list i dodaje da se radi o igri "Top Eleven", koja je posebno omiljena među korisnicima Facebooka.

Tu igru je na svoje računare instaliralo već više od 170 miliona korisnika i na Facebooku spada u deset najomiljenijih igara, a šef i osnivač Nordeusa, Branko Milutinović, kaže da informatičari po završetku studija ne moraju da napuštaju Srbiju, jer se u toj oblasti situacija bitno promijenila.

Prema njegovim riječima, firma ima 160 zaposlenih i obrt od 75 miliona dolara, kao i da su u Srbiji uslovi dobri kao i drugdje u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije