Privreda

Pratite nas na Google news

Njemački sud odobrio "Tesli" sječu šume za novu fabriku

Njemački sud odobrio "Tesli" sječu šume za novu fabriku
Foto: Tanjug/AP | Njemački sud odobrio "Tesli" sječu šume za novu fabriku
Tanjug

Američki proizvođač električnih automobila "Tesla" dobio je "zeleno svjetlo" od Višeg upravnog suda Berlin-Brandenburga da nastavi krčenje šume u Grinhajdu na površini od 92 hektara, radi izgradnje svoje "gigafabrike" u blizini Berlina, javlja Dojče vele.

Sud je naveo da je njegova odluka konačna, odbacivši zahtjeve ekoloških aktivista da se definitvno zabrani sječa šume. Aktivisti za zaštitu životne sredine su prethodno, 18. februara, uspjeli da isposluju sudsko rješenje o privremenoj obustavi radova na gradilištu.

Sud je, međutim, tada upozorio da eko-aktivisti ne treba da shvate njegovo rješenje o privremenoj zabrani "Teslinog" projekta kao svoju pobjedu.

"Tesla" je prije toga od državne agencije za zaštitu životne sredine dobio rok od tri dana da raskrči šumu radi pripreme zemljišta za izgradnju fabrike, ali su radovi zaustavljeni već drugog dana.

Lokalni aktivisti iz dvije organizacije - Zelene lige Brandenburga i Asocijacije za prostorno planiranje i zaštitu vrsta u Bavarskoj - navode da će "gigafabrika 4" (GF4), koja će proizvoditi električne baterije i automobile, uticati na lokalnu floru i faunu i snabdijevanje vodom.

Ilon Mask, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije "Tesla", tvrdi međutim da će GF4 trošiti daleko manje vode od uobičajene dnevne potrošnje nego što tvrde aktivisti, dodajući da šuma koja se krči "nije prirodna - već posađena za potrebe kartonske industrije i samo mali dio će biti iskorišten za GF4", prenosi DW.

"Tesla" planira da započne izgradnju objekta ove godine i da krene s proizvodnjom vozila 2021. Kompanija je najavila da ima za cilj proizvodnju 500.000 automobila godišnje. To će biti četvrta "gigafabrika" ove kompanije. Ostale su nalaze u Nevadi, Njujorku i odnedavno u Šangaju, u Kini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije