Privreda

Njemački željezničari ponovo u štrajku

Njemački željezničari ponovo u štrajku
Foto: Fena | Njemački željezničari ponovo u štrajku

BERLIN - Sindikat njemačkih mašinovođa GDL saopštio je u ponedjeljak da će krenuti u štrajk 1. septembra na sedmicu dana nakon što pregovori o platama sa željezničkom kompanijom Deutsche Bahn nisu uspjeli napraviti kompromis.

Štrajk, treći i najduži u aktuelnom sporu oko plata, ugrozit će kargo saobraćaj od srijede popodne dok će putnički saobraćaj biti ugrožen od ranih jutarnjih sati u četvrtak. Štrajk će trajati do 7. septembra.

"Ovo je jedan od naših najdužih štrajkova", izjavio je direktor GDL Claus Weselsky, odbacujući neograničenu industrijsku akciju.        

GDL, koji je održao već dva štrajka u avgustu, zahtijeva povećanje plata od 3,2 odsto za mašinovođe pored koronavirus bonusa od 600 eura.

Deutsche Bahn je saopštio kako je spreman da ispuni zahtijev za povećanje plata, ali da se dvije strane ne mogu usaglasiti kada bi povećanje trebalo stupiti na snagu.

"Pregovaračka ponuda je za stolom. Sporazumi o platama ne mogu se diktirati", izjavio je direktor za ljudske resurse Deutsche Bahna, Martin Seiler, u saopštenju za javnost, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije