Privreda

Normalizovano snabdijevanje EU gasom preko Sjevernog toka 1

Normalizovano snabdijevanje EU gasom preko Sjevernog toka 1
Foto: Arhiva/Ilustracija | Normalizovano snabdijevanje EU gasom preko Sjevernog toka 1
Tanjug

Protok ruskog gasa u Evropu preko gasovoda Sjeverni tok 1 vraćen je danas na nivo na kojem je bio posljednjih nedjelja, nakon pada zabilježenog u utorak, dok je tok ka istoku preko gasovoda Jamal ostao na nuli, pokazuju podaci operatera.

Fizički dotok gasa ka Njemačkoj preko Sjevernog toka 1, koji ide po dnu Baltičkog mora, iznosio je jutros 29,268 miliona kilovat-sati na sat (kWh/h), što je u skladu sa količinama od preko 29 miliona kWh/h koje su bilježene tokom većine dana u posljednje tri sedmice, prenosi Rojters pozivajući se na informacije opraterske kompanije.

Protok gasa pomenutim gasovodom je utorak pao ispod 26 miliona kWh/h, usljed nižih porudžbina ili potražnje kupaca.

Ruski proizvođač gasa, Gasprom, saopštio je prošlog mjeseca da će kapacitet isporuka preko Sjevernog toka 1 biti smanjen na samo 40 odsto zbog odloženog vraćanja opreme koju servisira njemačka kompanija Simens Enerdži u Kanadi.

Gasovod Sjeverni tok 1 biće obustavljen zbog redovnog godišnjeg održavanja u periodu od 11. do 21. jula, što izaziva zabrinutost na Zapadu u pogledu toga koliko će brzo isporuke biti nastavljene nakon remonta.

Nominacije, odnosno prijavljene potrebne količina gasa za Slovačku preko Ukrajine i pogranične mjerne stanice Velke Kapušani iznose danas 37 miliona kubnih metara dnevno, približno isto kao u utorak, prema podacima ukrajinskog operatera prenosnog sistema.

Gasprom je izvijestio da njegova isporuka gasa Evropi preko Ukrajine preko ulazne stanice Sudža iznosi danas 41,1 milion kubnih metara u odnosu na 42,15 miliona kubnih metara u utorak.

Protok gasa na istok preko gasovoda Jamal-Evropa, iz Njemačke ka Poljskoj, koji je stao u utorak, ostao je i danas na nuli, pokazuju podaci Gaskejda, operatera tog gasovoda. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije