Privreda

Norveške poreske olakšice osiguravaju veće isporuke nafte i gasa Evropi

Norveške poreske olakšice osiguravaju veće isporuke nafte i gasa Evropi
Foto: Pixnio | Norveške poreske olakšice osiguravaju veće isporuke nafte i gasa Evropi

OSLO - Projekti odobreni norveškim privremenim porskim režimom pomoći će u održavanju visoke proizvodnje na NCS-u prema 2030. i povećati isporuke nafte i gasa Evropi.

Energetska kriza u Evropi izazvana tekućom krizom između Rusije i Ukrajine ostavila je kontinent bez zaliha ugljikovodonika i sve više zavisi o uvozu ukapanog prirodnog gasa.

Norveška, najveći proizvođač nafte i gasa u regiji, pojačala je s rekordnim bumom sankcija na norveškom kontinentalnom pojasu koji je doživio nevjerovatnih 35 projekata koji su dobili zeleno svjetlo u posljednje dvije i po godine - većina na kraju prošle godine.

Prema istraživanju kompanije "Rystad Energy", u Norveškoj će razvojna potrošnja skočiti u nebo u kratkom roku jer se procjenjuje da će izgradnja projektnog portfelja pokrenuti nevjerovatnih 42.7 milijardi dolara investicija u nova područja.

Dok će ključna proizvodna polja kao što su Troll, Oseberg i Aasta Hansteen polako ući u fazu pada u nadolazećim godinama, projekti poreskog režima kao što su Yggdrasil Hub kompanije Aker BP (pokretanje 2027.), Shellova faza 3 Ormen Langea (početak do 2025.), a Equinorov Irpa (pokretanje 2026.) biće posebno značajan u održavanju postojanog visokog protoka gasa iz Norveške u Evropu.

Takođe se očekuje da će se proizvodnja NCS tekućina održati u budućnosti, što je dobrodošla vijest jer se Evropa nastoji odviknuti od uvoza ruske nafte.

Od privremenog poreskog režima, Aker BP-ov Yggdrasil Hub, Equinorov Breidablikk (pokretanje 2025.) i Var Energijev Balder Future (pokretanje 2024.) daće najveći doprinos u smislu proizvodnje nafte. Međutim, većina proizvodnje nafte dolaziće iz velikih polja koja su sankcionisana tokom standardnog poreskog režima, kao što je Johan Sverdrup - lično, otkako je druga faza divovskog polja u moru puštena u rad u decembru 2022. godine, prenosi "RigZone"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije