Privreda

Nova poslovnica IRB-a u Trebinju podrška privredi i građanima

Nova poslovnica IRB-a u Trebinju podrška privredi i građanima
Foto: Vesna Duka | Nova poslovnica IRB-a u Trebinju podrška privredi i građanima

TREBINJE - Ministri privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i finansija Zora Vidović otvorili su u Trebinju, zajedno sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i direktorom Investiciono-razvojne banke RS Draženom Vrhovcem, Regionalnu kancelariju IRB RS.

Na ovaj će način, kako je pojasnio direktor Vrhovac, svi koji gravitiraju ovom gradu lakše realizovati svoje poslove, što će olakšati i privredno poslovanje, ali i poslove svih građana vezanih za ovu banku.

"Ovo je i za privrednike i građane cijele Hercegovine jasan znak podrške, a osim toga, ovo je i znak podrške Vlade RS i samoj banci, i cjelokupnom građanstvu, što je jedan od znakova naše stabilnosti", kazao je Vrhovac, napominjući da će se preko poslovnica vršiti i bolji monitoring odobrenih sredstava.

Ističući da je stambeni fond jedna od značajnih stavki kojima upravlja IRB, on objašnjava da je veoma bitno što će sve kategorije koje preko ove banke rješavaju svoje stambeno pitanje ubuduće moći u samoj Poslovnici u Trebinju dobiti sve informacije, tim prije što će jednom sedmično u ovu poslovnicu dolaziti i predstavnici Garantnog fonda za sve privrednike koji žele da koriste njihove garancije i sredstva IRB-a.

Pojašnjavajući da IRB gazduje državnim kapitalom, a osnovana je sa zadatkom da bude najpribližnija, najpristupačnija i najpovoljnija za sve stanovnike RS, kao i njene privrednike, ministarka Zora Vidović istakala je da je ova banka do sada i te kako opravdala svoje postojanje.

"Razgranavanje kancelarija IRB-a po čitavoj Republici Srpskoj i svim regijama donosi dobro stanovništvu, ne samo zbog konsultacija, nego da ljudi dođu i predlože svoje ideje kako bi banka mogla popraviti i približiti poslovanje stanovništvu", kazala je Vidovićeva.

Petričević je izrazio zadovoljstvo upravo zbog približavanja banke privrednicima hercegovačke regije otvaranjem svoje poslovnice u Trebinju.

"Ministarstvo privrede usko sarađuje sa IRB-om i Garantnim fondom, a trenutno smo u realizaciji projekta sa Svjetskom bankom, kojim smo obezbijedili sredstva u visini od 1,9 miliona evra, koja su djelimično plasirana u ovoj godini i po tom osnovu ćemo imati javni poziv za podršku investicionim projektima nabavke nove tehnologije za iduću godinu", rekao je Petričević.

Zahvalivši za otvaranju kancelarije IRB-a, gradonačelnik Ćurić kazao je da ni u ranijem periodu Hercegovina nije bila oštećena kada je plasman sredstava ove banke u pitanju, ali će taj proces ubuduće ići puno brže.

Direktor Garantnog fonda RS Radivoje Krčmar rekao je da će njihovi predstavnici četiri puta u mjesecu boraviti u Trebinju radi dogovora sa privrednicima i biznismenima ovoga kraja o realizaciji saradnje

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije