Privreda

Nova pravila CEFTA: Manje papirologije, lakša trgovina

Nova pravila CEFTA: Manje papirologije, lakša trgovina
Foto: Pixabay/andreas160578 | Nova pravila CEFTA: Manje papirologije, lakša trgovina

BANJALUKA – Od danas članice CEFTA počinju primjenu prelaznih pravila o preferencijalnom porijeklu robe, zajedno sa pravilima Paneuromediteranske (PEM) konvencije.

Naime, nova pravila su fleksibilnija s ciljem smanjenja administrativnog opterećenja, a samim tim i pojednostavljenja trgovine, pružanja više mogućnosti i omogućavanja kompanijama da postanu konkurentnije na drugim tržištima.

Većina ugovornih strana, uključujući CEFTA strane, EU i EFTA, odlučila je da omogući kompanijama da koriste modernizovana i pojednostavljena pravila o porijeklu, te je počela primjenu prelaznih pravila na bilateralnoj osnovi.

"Primjenom revidiranih, fleksibilnijih i modernijih pravila, strane će moći povećati svoju izvoznu konkurentnost. Prelazna pravila o porijeklu robe pojednostavljuju sistem, pojednostavljuju utvrđivanje porijekla robe i dodatno olakšavaju trgovinu u CEFTA i sa EU", objasnio je direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić.

Ovaj novi korak koji CEFTA preduzima ka olakšavanju trgovine fokusira se na smanjenje administrativne birokratije i povećanje obima trgovine.

Nova pravila predviđaju nekoliko pojednostavljenja, uključujući fleksibilnija i jednostavnija pravila proizvoda, fleksibilnija pravila tolerancije, te  povećanje udjela nepreferencijalnih materijala u gotovim proizvodima od 10  do 15 odsto  na osnovu neto mase za poljoprivredne proizvode, dok je za industrijske proizvode (osim tekstila) postavljena tolerancija na 15 odsto materijala bez porijekla na osnovu cijene franko tvornica finalnog proizvoda.

Takođe, deklaracija o porijeklu će važiti kao jedinstvena vrsta dokaza o porijeklu i njen rok važenja je produžen sa četiri na 10 mjeseci, predviđene su i opcije dogovora o primjeni sistema registrovanih izvoznika i dogovora o korištenju dokaza o porijeklu koji se izdaje i/ili dostavlja elektronskim putem.

Mogućnosti povrata carine i pune kumulacije kao prednosti prelaznih pravila u CEFTA-i se implementiraju od 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije