Privreda

Novac i podrška za 53 mikro biznisa

Novac i podrška za 53 mikro biznisa
Foto: V. Tripić | Novac i podrška za 53 mikro biznisa

BANJALUKA - U okviru projekta "Mikro znači više" novčana sredstva i stručna podrška uručeni su danas vlasnicima 53 mikro biznisa koji su pretrpjeli štetu u poslovanju zbog epidemije virusa korona.

"Prointer" je u saradnji s Područnom privrednom komorom Banjaluka obezbijedio fond od 117.000 KM koji je podijeljen u vidu bespovratnih grantova malim preduzećima i samostalnim preduzetnicima širom Srpske, u cilju prevazilaženja štete zbog virusa korona.

Bojan Vujić, direktor "Prointera ITSS", rekao je da je po reakcijama privrednika koji su se pojavili ova pomoć došla u pravom trenutku.

"Kompanija 'Prointer' nije imala dilemu da li da se uključi i na neki način pomogne mikro biznisima od kojih većina nije radila više od dva mjeseca. Pomažemo 48 mikro biznisa, s tim da ćemo 10.000 KM usmjeriti ka IT rješenjima za kompanije za izradu veb-sajtova, jer su one izrazile potrebu za takvim vidom pomoći", istakao je Vujić.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, kazao je da su 53 vlasnika mikro biznisa učestvovala u ovom projektu, od kojih je finansijsku pomoć dobilo njih 48, a pet je dobilo stručnu pomoć za izradu veb-sajta.

"Ova kampanja koju smo kreirali zajedno s 'Prointerom' je veoma značajna za mala mikro društva jer je oko 78 odsto, odnosno oko 7.800 kompanija u RS u ovom statusu. Oko 5.500 kompanija ili 55 odsto ostvaruju prihode manje od 500.000, i možemo reći da u ekonomiji RS prevladavaju mikro kompanije koje su za vrijeme epidemije virusa korona preživjele i pretrpjele velike gubitke", dodao je Račić.

Prema njegovim riječima, mnoge od ovih mikro kompanija bez pomoći Vlade RS, a na neki način i ove zajedničke pomoći "Prointera" i Područne komore Banjaluka, ne bi mogle da zadrže svoje poslovanje.

"Kompanija 'Prointer' je obezbijedila za projekat 'Mikro znači više' oko 100.000 KM, dok je Područna privredna komora Banjaluka pored stručne pomoći usmjerila oko 17.000 KM. Finansijska sredstva su u iznosu od 5.000, 3.000 i 2.000 KM", naglasio je Račić.

Svjetlana Dabić iz Škole engleskog jezika "Anglia" iz Banjaluke zahvalila je na projektu i pomoći i kazala da je ova ideja solidarnosti i društvene angažovanosti veoma značajna.

"Trebalo bi svi ovako da pomažemo jedni drugima. Konkretno, kao škola engleskog jezika pokušavamo da razvijemo taj osjećaj. Sredstva od 5.000 KM koja smo dobili planiramo da uložimo u razvoj našeg poslovanja i kreiranje digitalnih učionica", pojasnila je Dabićeva.

Milica Matavulj iz Stomatološke ambulante "Stardent" iz Gradiške pohvalila je projekat i rekla da osim finansijske podrške ovo daje dodatni vjetar u leđa da bolje posluju, da radnicima pruže još bolje uslove rada, a pacijentima bolju uslugu.

"Sredstva od 3.000 KM koja smo dobili će biti uložena za edukaciju i kupovinu nove opreme koja će pomoći da se usavršimo u svom radu", zaključila je Matavuljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije