Privreda

Novalić: Neko mora odgovarati za nastalu situaciju u 'Krivaji'

Novalić: Neko mora odgovarati za nastalu situaciju u 'Krivaji'
Foto: N.N. | Novalić: Neko mora odgovarati za nastalu situaciju u 'Krivaji'
Fena

SARAJEVO - Govoreći o stanju u "Krivaji" premijer Federacije BiH, Fadil Novalić na današnjoj pres-konferenciji u Vladi FBiH rekao je da se u tom preduzeću dogodila manipulacija sa stečajnim postupkom i da Vlada Federacije ostaje na raspolaganju njenoj upravi i radnicima.

"U "Krivaji", koja je bila državno vlasništvo i koja je bila iznajmljena privatnoj kompaniji sa 1.200 uposlenika, desilo se da je imovina prodata u stečajnom postupku novoj ortačkoj grupi koja se obavezala da zaposli 800 ljudi. Toj grupi data je podrška za Zavod za zapošljavanje u iznosu od 6,5 miliona KM",  kazao je Novalić.

Rezultat navedenog je da je imovina ostala na vlasnicima i da su radnici na ulici.

"Na kraju svega preduzeće koje je bilo prije toga u iznajmljenom prostoru "Krivaje" je tužilo Vladu FBiH i sada je pred dobijanjem sudskog spora od pet miliona KM, što je sa kamatama osam miliona KM. Očigledno se vidi da nešto nije uredu – imovina iz države prešla je u privatne ruke, a radnici više nisu zaposleni. Za takvo stanje neko mora odgovarati, zbog čega smo pokrenuli krivični postupak",  zaključio je Novalić, koji je prije nekoliko dana posjetio radnike "Krivaje" u Zavidovićima.

Poručio im je da pravosuđe mora ubrzati proces i ukazao da bi Vlada mogla restrukturirati fabriku i dio radnika zaposliti a druge socijalno zbrinuti u slučaju da se imovina vrati državi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije